Rekordmagasan az üzemanyag ára Nagy-Britanniában, egyre több helyen állnak megint hosszú kocsisorok a kutaknál 1

Vlagyimir Putyin Ukrajnával vívott háborúja miatt az Egyesült Királyságban új csúcsra, 151,67 pennyre emelkedett a benzin literenkénti ára. Az orosz-ukrán háború a második hetébe lépett, az olaj ára pedig eközben megugrott, és a Brent nyersolaj hordónkénti ára már közel 115 dollár volt csütörtökön, ami az elmúlt évek legmagasabb szintje.

Rekordmagasan az üzemanyag ára Nagy-Britanniában, egyre több helyen állnak megint hosszú kocsisorok a kutaknál 3

Ez viszont hatással van az Egyesült Királyságban az üzemanyag árakra is, amelyek szerdán új csúcsot értek el. Eközben az Egyesült Királyság napi 6,3 millió fontot költ az orosz gázimportra, ami ráadásul potenciálisan hozzájárulhat az ukrajnai háború finanszírozásához is. Az Egyesült Királyság gázszükségletének mintegy 4 százalékát fedezi orosz import. A jelenlegi magas árak mellett ez pedig évi 2,3 milliárd fontnak felel meg.

Ráadásul sajnos, ami a tankolás költségeit illeti, további emelkedés várható, mivel Oroszország Ukrajna elleni inváziója világszerte növeli az üzemanyag árát. 7500 benzinkúttól származó adatok alapján az ólommentes benzin átlagos literenkénti ára 151,25 pennyre, a gázolajé pedig 154,74 pennyre emelkedett vasárnapra. Az üzemanyag árak megugrása tovább nehezíti a lakosságra nehezedő terheket, akik közül már így is sokan szenvednek a megélhetési válság nyomása alatt. Az infláció 5,5%-on áll jelenleg, ami közel 30 éve a legmagasabb, és az energiaszámlák is több, mint 50%-kal fognak emelkedni áprilistól, bárnem olyan rég olyan hírek is elhangzottak, hogy a háború azokat is még magasabbra lökheti.

Az utóbbi egy hétben az árak meredek emelkedése miatt ismét egyre több benzinkútnál lehetett kígyózó kocsisorokat látni, amely akarva akaratlanul is eszünkbe juttatja a néhány hónappal ezelőtti eseményeket, amikor a sofőrhiány miatt kialakuló üzemanyaghiány a benzinkutaknál országos pánikvásárlást indított meg az autósok körében. (Szerencsére most még egyáltalán nem súlyos a helyzet, bár a legutóbbi alkalommal is néhány nap leforgása alatt igen hirtelen eszkalálódott.)

Rekordmagasan az üzemanyag ára Nagy-Britanniában, egyre több helyen állnak megint hosszú kocsisorok a kutaknál 4

Most az orosz-ukrán háború miatt gyorsan emelkedő árak okán sokan attól tartanak, hogy nagyon elszállhatnak az üzemanyag árak és vélhetően amiatt vannak megint egyre többen, akik előre be akarnak vásárolni, amíg a benzin ára nem szökik még magasabbra. Az elmúlt napok folyamán igen nagy dugók alakultak ki egyes benzinkutaknál Watfordban, Kent területén Ashfordban, de Liverpool városában és Bracknellnél is elég hosszúra nyúlt kocsisorokat kaptak többen lencsevégre.

A háború kezdetekor az elemzők hatalmas áremelkedéseket jósoltak: azt mondták a benzin literenkénti ára több mint 170 pennyre emelkedik majd, az energiaszámlák 700 fonttal, a kenyér ára pedig 20 pennyel is emelkedhet. Az egyik közgazdász hozzátette: ha folytatódik az olaj-, gáz- és elektromos áram árának gyors emelkedése, akkor áprilisban akár 8,2 százalékra is emelkedhet az infláció mértéke Nagy-Britanniában. Reménykedjünk tehát abban, hogy a háború hamar véget ér, és az üzemanyag árak emelkedése nem vezet ismét országos méretű pánik vásárláshoz…       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után