Még tovább fog drágulni az élet Nagy-Britanniában az orosz-ukrán háború miatt: évi £3,000-ra is emelkedhet a villanyszámla 1

Az Oroszországgal szemben, az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók tovább súlyosbítják majd a megélhetési költségekkel kapcsolatos válságot a szigetország lakói számára – ismerte el a kabinet egyik minisztere.

Még tovább fog drágulni az élet Nagy-Britanniában az orosz-ukrán háború miatt: évi £3,000-ra is emelkedhet a villanyszámla 3

Liz Truss szerint Nagy-Britanniának fel kell készülnie erre az újabb „gazdasági csapásra”, de kitartott amellett, hogy amúgy viszont „sokkal rosszabb” lenne, ha Vlagyimir Putyin hadjárata sikerrel járna Ukrajnában. A Kreml elleni további szankciók iránti nyomás növekedésével kapcsolatban a külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Királyság kormánya most állítja össze a listát azokról az oligarchákról és további befolyásos személyekről, akiknek a tulajdonát és vagyonát célba veszik.

A hét elején a kormány több orosz bank, légitársaság és a Kremlhez kötődő milliárdos vagyonát zárolta, és közölte, hogy a szankciók személyesen az orosz elnököt is célozzák majd. A hétvégén az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU megállapodott arról is, hogy bizonyos „kiválasztott” orosz bankokat kitiltanak a SWIFT globális fizetési rendszeréből, amely több ezer pénzintézetet köt össze világszerte.

“Az orosz rendszer minden részét darabjaira szedjük…” – mondta Truss a BBC Sunday Morning című műsorában. Arra a kérdésre azonban, hogy a belföldi megélhetési költségek emelkednek-e majd még tovább emiatt, a miniszter azt válaszolta: „Így van. Ez igaz. De a nehézségek, amellyel az Egyesült Királyságban szembesülünk, össze sem hasonlíthatók azzal, amellyel az Ukrajnában élők szembesülnek.”

„Ott az embereknek fegyvert kell fogniuk, hogy felvegyék a harcot egy diktátor félelmetes serege és fegyverarzenálja ellen… ezt azért ne felejtsük el! Nem csak Ukrajna népéért és Ukrajna szuverenitásáért harcolunk, hanem a szabadságért és a demokráciáért, és ez nagyon sokba kerül mindannyiunknak. Az a helyes hozzáállás, hogy elfogadjuk a lépés gazdasági következményeit, mert a másik verzió, hogy hagyjuk Putyint, hogy véghez vigye a tervét, az sokkal rosszabb lesz egész Európa számára.”

Habár az infláció is meredeken emelkedik és azt mondják 7% fölé mehet rövidesen, és áprilistól az energiaszámlák is több, mint 50%-kal emelkednek, Boris Johnson továbbra sem hajlandó eltekinteni attól, hogy a fizetendő NI 1.25 százalékponttal emelkedjen mindenki számára.

Rachel Reeves árnyékkancellár a The Sunday Mirrornak nyilatkozva kijelentette: „Az orosz agresszióval szemben a lehető legszigorúbb szankciókat kell bevezetnünk mindazok ellen, akik Putyinhoz köthetők”. Reeves azonban hozzátette: „Emellett a kormánynak azt is komolyan át kellene viszont gondolnia, hogy a növekvő költségek és a várható adóemelések mennyire keményen sújtják majd az itteni dolgozókat…”

Oroszország szállítja a világ olajának 10 százalékát, és Európa földgázának 40 százalékát. Emellett Oroszország és Ukrajna a globális búzaexport egynegyedének forrása is egyben. Sokak szerint az Oroszország ellen bevezetésre kerülő szankciók miatt az infláció és az energiaszámlák összege is még magasabbra kúszik majd, mint ami eddig be lett lengetve, és vélhetően tovább is marad majd magasan. Egyes szakértők szerint Nagy-Britanniában az üzemanyag árak is várhatóan még tovább fognak emelkedni, és az éves energiaszámla akár £3,000-ig is elszaladhat egy átlagos háztartás számára.

Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown vezető elemzője azt nyilatkozta, hogy: „Az olajkereslet valószínűleg magas marad, a gázárak szintén hosszabb ideig maradnak majd magasan, ha az ukrajnai helyzet tovább súlyosodik, és a búza árának megemelkedése szintén tovább fogja növelni az élelmiszerárak inflációját.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után