Boris Johnson legfrissebb beszéde, miután az oroszok hajnalban elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét, ahol tűz ütött ki 1

Boris Johnson brit miniszterelnök a pénteki beszédében kijelentette, hogy az orosz erőknek azonnal le kell állítaniuk az ukrán atomerőmű elleni támadást, ahol annak következtében ráadásul tűz ütött ki. Johnson azt mondta, hogy beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az ország délkeleti részén található Zaporizhzhia atomerőműnél kialakult helyzetről.

Boris Johnson legfrissebb beszéde, miután az oroszok hajnalban elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét, ahol tűz ütött ki 3

“Oroszországnak azonnal be kell fejeznie az atomerőmű elleni támadását, és lehetővé kell tennie a segélyszolgálatok számára az erőműhöz való akadálytalan hozzáférést” – tette hozzá. A Downing Street az esettel kapcsolatos sajtóközleményében azt irta: „A miniszterelnök azt mondta, Putyin elnök meggondolatlan cselekedetei most már közvetlenül veszélyeztethetik egész Európa biztonságát.”

Az orosz csapatok ugyanis elfoglalták az ukrajnai Zaporizhzhia területén található létesítményt, amely Európa legnagyobb atomerőműve, röviddel azután, hogy pénteken a hajnali órákban támadást indítottak ellene. A támadás következtében tűz ütött ki egy szomszédos kiképző létesítményben, ami akár nukleáris katasztrófához is vezethetett volna. Úgy tűnik azonban, hogy szerencsére a sugárzás szintje a létesítmény környezetében változatlan marad. Az atomerőmű elfoglalását követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztette a világot, hogy „most már ideje felébredni”. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közben nem olyan rég megerősítette, hogy szerencsére sikerült eloltaniuk a Zaporizhzhia atomerőmű közelében keletkezett tüzet.

“A zaporizzsjai atomerőmű blokkjai sértetlenek, az 1. blokk reaktorterében sérülés van, ami a blokk biztonságát nem befolyásolja. Az atomerőművek biztonsága szempontjából fontos rendszerek és elemek üzemképesek.” – olvasható az incidensről közzétett legfrissebb közleményben.

Boris Johnson elmondása szerint az Egyesült Királyság mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább. Mindkét vezető egyetértett abban, hogy a tűzszünet elérése kulcsfontosságú. A Downing Street közölte, hogy Mr. Johnson az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését össze kívánja hívni a történtek miatt. Joe Biden amerikai elnök is beszélt Zelenszkijjel az erőmű ellen intézett orosz támadás után. A két vezető arra sürgette Oroszországot, hogy hagyjon fel katonai tevékenységeivel a térségben.

Eközben a britek Alisher Usmanov orosz milliárdos ellen is szankciókat vezettek be, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak Vlagyimir Putyinra Ukrajna ellen indított „barbár” inváziója miatt. Csütörtök este beutazási tilalmat és teljes vagyonbefagyasztást rendeltek el Igor Suvalov volt orosz miniszterelnök-helyettesre vonatkozóan is, így a szankcionált oligarchák száma ezzel már 15-re nőtt. Boris Johnson a szankciók kapcsán azt mondta: „Amíg Putyin folytatja az ártatlan ukránok elleni barbár hadműveletét, továbbra is minden erőnkkel azon leszünk, hogy maximális gazdasági csapást mérjünk Putyinra.”

Az Ukrajna elleni orosz támadások az elmúlt néhány napban jóval hevesebbek és véresebbek lettek, és több kulcsfontosságú város, mint Harkiv, Odessza és Mariupol is az összeomlás szélén állnak a folyamatos rakétatámadások és bombázások következtében. Több ezren haltak vagy sebesültek meg, és több mint egymillió ember menekült el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország múlt csütörtökön elrendelte az invázió melegindítását.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után