Rekord meleg lesz ma Londonban és Anglia számos pontján 1

Megérkezett a nyári jóidő Nagy-Britanniába is. Több évtizede nem volt ennyire meleg a szigetország területén áprilisban. Helyenként közel 30C is lesz a mai napon a délután folyamán.

Rekord meleg lesz ma Londonban és Anglia számos pontján 3

70 éve nem volt ilyen meleg áprilisban a királyság területén, mint ma. A hőmérséklet várhatóan 28C-ig emelkedik majd, többek közt Londonban és környékén, de más helyeken is hasonló hőség várható, jellemzően az ország délebbre fekvő területein.

Egy Portugália irányából érkező melegfront vonul át Nagy-Britannia fölött a héten, és a hőmérséklet ma tetőzik országszerte. Londonban és Délkelete-Angliában lesz a legmelegebb, azonban Anglia legnagyobb részén máshol is 18-20C-ig emelkedik majd a hőmérő higanyszála délután 3-5 óra magasságában.

Az időjósok szerint a Nyugat-Európa fölötti jelenlegi alacsony légnyomás még melegebbé „varázsolja” számunkra az időt.

Alex Burkill, meteorológus azt nyilatkozta, hogy a hőmérséklet nagyjából 60%-os valószínűséggel több helyen is el fogja érni ma a 28C-ot.

„Országszerte sok helyen 20-22C várható, de a többi helyen is melegebb lesz, mint szerdán volt.” – tette hozzá.

Rekord meleg lesz ma Londonban és Anglia számos pontján 4

Amennyiben a hőmérséklet meghaladja a 28C-ot a nap folyamán, úgy 1949 óta nem volt ilyen meleg az országban áprilisban, amikor is 29.4C volt a rekord. 2001-ben volt utoljára hasonlóan meleg, amikor 27.8C-ig emelkedett a hőmérséklet ebben a hónapban.

Viszonyításképpen az országban az átlagos áprilisi hőmérséklet 11.4C, ami azt jelenti, hogy a mai csúcs, két és félszerese ennek.

A 20 fok fölötti hőmérséklet várhatóan hétvégére is megmarad, ami már igen jó kirándulóidő, és a vasárnapi London Marathon-on is igencsak kellemes időben futhat majd a csaknem 40 ezer bátor jelentkező.      Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás