Egész Nagy-Britanniában már csak pár napunk van rá, hogy megszabaduljunk régi kerek £1-osainktól.

Az érméket hamarosan már nem tudjuk majd fizetőeszközként használni az áruházakban, éttermekben és egyéb üzletekben. Az oly régóta forgalomban lévő jó öreg kerek £1-osok október 16-án fognak majd lejárni.

Az új 12 oldalú £1-os érméket idén március végé felé hozták forgalomba és jelenleg a régiekkel párhuzamosan mind a kettőt egyformán elfogadják. Az államkincstár és a Royal Mint becslései szerint még mindig sok millió darab régi érme van használatban.

Mit tehetünk, ha a lejárati határidő után is marad nálunk régi £1-os?

Október 16. után az elköltetlen, nálunk maradt érmékkel bár fizetni már nem fogunk tudni, de beváltani még be tudjuk majd őket a bankokban. Ez az opció azonban csak egy meghatározott ideig lesz majd elérhető.

„Mi azt javasoljuk mindenkinek, hogy október 15-ig költse el, váltsa be, vagy ajándékozza el a régi £1-osait. Továbbá arra ösztönzünk minden vállalkozást, hogy mondják meg alkalmazottjaiknak, hogy a vásárlóknak lehetőleg már csak az új érmékkel adjanak visszajárót.” Egyébként vásárlóként természetesen jogunk van hozzá, hogy úgy kérjük a visszajárót, ahogy mi szeretnénk.

Az automaták, bevásárló kocsik, öltöző szekrények és egyéb hasonló dolgok mostanra át lettek állítva és a legtöbb helyen már az új érmét fogadják el.

Azonban érdemes ezen a ponton megjegyezni, hogy a régi kerek £1-os érmékből is vannak olyanok, amik nagyon ritkák, mint pl. az Edinburgh City 2011-es vagy a 2011 Cardiff City verzió, amik ebay-en 20-30 fontokért keltek el. Aki gyűjti az ilyen érméket az számíthat rá, hogy az értékük tovább fog emelkedni, hiszen jóval nehezebb lesz őket gyűjteni.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com