Egy taxisofőr óriási terrorkészültséget és pánikot váltott ki miután tegnap felhajtott a járdára, és a járókelők közé csapódott London egyik legforgalmasabb, turistákkal teli utcájában.

Tizenegy ember sérült meg, amikor egy autó a gyalogosok közé hajtott a londoni Natural History múzeumnál. Főleg a lábukon és a fejükön szereztek sérüléseket azok, akik pont a jármű útjába kerültek. A londoni mentőszolgálat szerint kilenc embert vittek végül kórházba, szerencsére senkit nem életveszélyes sérülésekkel.

A Twiterre és más közösségi oldalakra került videók tanúsága szerint az autó sofőrjét több a helyszínen tartózkodó civil terítette le a földre South Kensingtonban. „Két autót láttam, összeütköztek. Az egyikből két alak szállt ki, és kirángatta a másik kocsiban lévő férfit. Csak ennyit láttam” – mesélte egy szemtanú.

Egy másik arra járó, Leslie Carter ezt mesélte az incidensről: „Láttam, ahogy a földre szorít egy embert körülbelül 6 férfi. Az egyik ráadásul úgy próbálta földön tartani a sofőrt, hogy az egyik kezében ott volt a négy év körüli kislánya. Úgy tűnt, az autó két másik között a falba csapódott, majd a sofőr megpróbált elszaladni, ekkor ugrottak rá a járókelők. Közben rengetegen elkezdtek elszaladni a helyszínről, pár perc múlva pedig ott volt a rendőrség is.”

Oliver Cheshire, modell és Pixie Lott vőlegénye is azok között volt, akik segítettek a helyszínen tartani az elkövetőt, amíg kiértek a hatóságok. Eközben állítása szerint a földön tartott férfi végig ordítozott. „Kiszálltam az autómból, mikor láttam, mi történt, és három másik fickóval igyekeztünk lefogni a pasast. Eközben valaki hívta a rendőröket. Szerintem Uber vezető volt, legalábbis a kocsijában ülő lányok ezt mondták róla. Sosem láttam még ehhez foghatót.”

Az Egyesült Királyságban egyébként a közelmúlt eseményei miatt már egy ideje második fokozatú, azaz nagyon magas szintű terrorveszély van, ami azt jelenti, hogy nagy az esélye annak, hogy ilyen támadások máskor is megtörténnek. A jelenlévők közül is ezért kezdtek el menekülni ennyien, amikor látták, hogy valami történik.

Két szemtanú, Sophie és Lesley szerint az emberek akkor kezdtek el pánikolva rohanni, amikor három „pisztolylövés-szerű” dörrenés hallatszott, majd utána az autó elcsapott egy biciklist. „Az emberek futottak lefele az utcán, sokan elestek, megtaposták egymást. Elég ijesztő volt.”

„Csak onnan tudtuk, hogy valami történt, hogy jöttek a rendőrök. Máskülönben nem láttuk semmit az emberektől.” – mondta egy helyi bolttulajdonos. „Jöttek a rendőrök, és mindenkit elkeztek messzebbre terelni. Nekünk meg azt mondták, hogy evakuálnunk kell a boltot.”

A Downing Street azt nyilatkozta, hogy Theresa May-t folyamatosan naprakész információkkal látják el az esetről. „Köszönet azoknak, akik olyan gyorsan reagáltak a ma délutáni incidens során, főleg a civileknek, akik egyből segítettek. Gondolok azokra, akik megsebesültek.” – írt a miniszterelnök később Twitteren.

Sadiq Khan londoni polgármester is köszönetet nyilvánított a segítőknek, és reméli, hogy minden sérült nagyon hamar felépül. „Azoknak a londoniaknak és látogatóknak üzenem, akik szeretnék megnézni az incidens környékén lévő múzeumokat – holnap ugyanúgy nyitva lesz minden, mint eddig.”

A rendőrség szerint az egész egy közlekedési baleset miatt volt, és bár a 40 éves sofőrt letartóztatták a helyszínen, egyelőre nem gondolják, hogy terrorizmussal kapcsolatba hozható az eset. Veszélyes vezetés miatt tartóztatták le, és ő is kórházi ápolásra szorult, mielőtt bevitték a rendőrőrsre.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]