Radikális lépést tervez a brit kormány: új lakásvásárlási program jöhet, amelyben 1% önrésztől vehetünk ingatlant 1

A brit kormány radikális változtatást fontolgat az első lakásukat vásárlók megsegítésére olyan jelzáloghitel garantálásával, amelyhez mindössze 1% önrészre lenne szükség. A The Independent értesülései szerint a miniszterelnök és Jeremy Hunt, a pénzügyminiszter merész tervet fontolgat, hogy megszólítsa azokat a fiatal választókat, akik manapság nehezen jutnak ingatlan birtokába.

Radikális lépést tervez a brit kormány: új lakásvásárlási program jöhet, amelyben 1% önrésztől vehetünk ingatlant 3

Kormányzati források szerint az államkincstár által támogatott program az „albérletben élő generáció” támogatására az egyik nagy ötlet, amelyet Hunt úr március 6-i tavaszi költségvetésében terveznek bejelenteni. Az ingatlanszakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a „rövid távú politikai taktikázás” visszaüthet a lakásárak felemelkedése miatt anélkül, hogy a súlyos lakáshiányt kezelné.

A merész intézkedés jelentősen meghosszabbítaná a kormány korábbi Help to Buy programját, amelynek értelmében a britek mindössze 5 százalékos önrésszel vásárolhatnak új építésű ingatlanokat. A bankok továbbra is jellemzően legalább 10 százalékos önrészt követelnek, amely összegek félretétele a fiatal bérlők számára továbbra is komoly nehézségeket okoz.

Ám ha a hitelezőket támogatják, hogy 99 százalékos hitel-önrész arányú (LTV) jelzáloghiteleket hozzanak létre – mindössze 1 százalékos önrésszel –, az azt jelentené, hogy sok bérlő vásárolhatna lakást mindössze néhány ezer fontnyi megtakarított pénzzel.

Például, aki az Egyesült Királyságban a 290 000 fontos jelenlegi átlag ingatlanáron szeretne házat vásárolni, az mindössze 2 900 GBP-ot kellene, hogy összegyűjtsön. Néhány ingatlanszakértő éppen emiatt óva intett az 1 százalékos önrész ötletétől – azzal érvelve, hogy az túlhevítheti a piacot és megemelheti a lakásárakat.

Angela Rayner, a Munkáspárt helyettes vezetője szerint a tory kormány “teljesen elmulasztott foglalkozni a megfizethető lakások kínálatának problémájával, és nem mozdította meg a kisujját sem a megromlott tervezési rendszer megreformálására, amely arra kényszerítette a fiatalok egy egész generációját, hogy feladják azon álmukat, hogy lakástulajdonosokká válhassanak”.

A munkáspárti vezető 1 százalékos önrészes javaslattal kapcsolatos kérdésre a The Independentnek azt mondta: „Nos szerintem az az igazság, hogy nem lehet komoly változásokat elérni a kínálat növelésére irányuló valódi terv nélkül.”

Az Independent úgy tudja, a nagy hitelezők óvakodnak az 1 százalékos önrész ötletétől. A nemteljesítések és visszavásárlások megnövekedett kockázata miatt előfordulhat, hogy a kormánynak garanciát kell vállalnia a jelzáloghitel nagy részére az esetleges veszteségek fedezésére.

És bár ez a program segítene abban, hogy jóval több embernek legyen elegendő önrésze, nem oldja meg azt a kérdést, hogy az első házukat vásárlók a havi törlesztőrészletük megfizethetőségi tesztjén átmenjenek.

Rishi Sunak pártja most azért küzd, hogy támogatást nyerjen a fiatalabb felnőttek körében. A YouGov legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az 50 év alatti szavazók mindössze 10 százaléka kíván a konzervatívokra szavazni a következő általános választásokon – a munkáspártot pedig 60 százalékuk támogatja. Mr. Huntot is figyelmeztették, hogy a választási évben ne vesztegesse meg a választókat a márciusi költségvetésben olyan ajánlatokkal, amelyek hosszú távon károsíthatják a gazdaságot.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után