Pislogással működtethető "öngyilkosság gépet" fejlesztettek ki, ami nagy vitákat váltott ki 1

Az eutanázia ellenzői aggodalmaikat fejezték ki az új találmánnyal az „öngyilkosság-géppel” kapcsolatban, amelyet Dr. Philip Nitschke fejlesztett ki. Az öngyilkossághoz való jog ismert ügynöke vegyes fogadtatásban részesült az eszközével kapcsolatban, amit ő a racionális öngyilkosságok jogos asszisztensének tart.

Pislogással működtethető "öngyilkosság gépet" fejlesztettek ki, ami nagy vitákat váltott ki 3

A múltban már kifejlesztett eszközöket, amelyek barbiturát beinjekciózására voltak alkalmasak, de most egy minden eddiginél korszerűbb, nitrogén gázzal halált okozó gépet alkotott.

Az inspirációt egy brit férfi, nevezetesen Tony Nicklinson adta 2012-ben, aki a saját testébe van bezárva azáltal, hogy se mozdulni se beszélni nem tud, egy stroke eredményeképpen. Mr. Nicklinson hosszú és sikertelen harcot vívott, mely tétje az volt, hogy az orvosai asszisztáljanak az eutanáziájához. Az ügyvédje az alternatívák keresése során belebotlott Dr. Nitschkébe, aki egy olyan eszközt tervezett számára, mely pislantással működtethető, teljesen egyedül. A készülék hatásos és méltóságos halált kínál azoknak, akik nem tudnák ezt máshogy megtenni segítség nélkül.

„A halálnak nem kellene olyannak lennie, amit egy hátsó szobában csinálsz elrejtőzve.” – mondta Dr. Nitschke a „The Independentnek.”

Pislogással működtethető "öngyilkosság gépet" fejlesztettek ki, ami nagy vitákat váltott ki 4

Az eszköz úgy működik, hogy a kapszulát nitrogénnel tölti fel, ami hipoxiás halált jelent a páciens számára. Dr. Nitschke vitatja, hogy a halál nem jár kellemetlenséggel, ráadásul sokan ellenzik történelmi okokból a találmányát.

„A gáz talán sosem lesz elfogadható módszere az asszisztált öngyilkosságnak Európában a Holokauszt miatt. – mondta Dr. Nitschke aki az Exit International igazgatója, amely egy non-profit cég, ami a gépet fejleszti. „Volt, aki azt mondta, hogy ez csak egy dicsőített gázkamra.”

Amint a hipoxiás folyamat lezárul, a lebomló kapszula leválasztható a gépről, hogy koporsóként funkcionáljon. A futurisztikus dizájnja a Sarconak, ami a szarkofág angol rövidítése, rengeteg kritikával néz szembe. Egy virtuális valóság bemutatón, április 14-én, a Westerkerk templomban, Amsterdamban, a temetés expon prezentálásra került a Sarco, ami ellenérzést váltott ki a papokból.

Pislogással működtethető "öngyilkosság gépet" fejlesztettek ki, ami nagy vitákat váltott ki 5

„Mi nem tudunk támogatni egy ilyen eszközt” – mondta Jeroen Kramer, a westerkerki templom elnöke.

„Westerkerk sosem fogja támogatni ezt a szerkezetet és társadalmi beszélgetéseknek kell kezdődnie az ügyben.”

Dr. Nitschke elmondta, a dizájn a fiatalokat is célozza, még akkor is, ha nem ez az eredeti célja. A fogadtatások ellenére a VR prezentálás sikeres volt a bemutatón. A virtuális valóság bemutatást enged a saját halálunkba, ami iránt érdeklődőek voltak az emberek. A mostani asszisztált öngyilkossági módszerek gombnyomáshoz kötöttek, de ez sokak számára lehetetlen.

Mr. Nicklinson állapota azt jelenti, hogy kizárólag pislogással képes kommunikálni, ügyvédje ezzel kapcsolatban fordult Dr. Nitschkéhez.

„Ugyan segítségre van szüksége, hogy a gépbe szálljon, a konkrét döntés már az övé.” – mondta Dr. Nitschke.

Mr. Nicklinson 1 héttel azután halt meg, hogy az angol jogrendszer elutasította az eutanáziáját. Az első működő prototípus az év második felében épül meg Hollandiában, mielőtt Svájcba szállítják, ahol az asszisztált öngyilkosság legális. A gép 3D nyomtatott verziója is tervben van. A beteg emberek témáján túl is össznépi beszélgetésre sarkall ez a találmány, a méltóságos és félelemmentes eutanáziával kapcsolatban.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás