Összeomlás szélén egy nagyvállalat Nagy-Britanniában – 12000 munkahely veszélyben 1

A brit, háztartási cikkeket áruló kiskereskedő, a Wilko arra figyelmeztetett, hogy a cég az összeomlás szélén áll, és ez mintegy 12 000 munkahelyet veszélyeztet. A magántulajdonban lévő cég azt mondta, hogy a cég a csőd szélére került, miután nem talált elegendő befektetést a pénzügyi problémák gyors megoldásához.

Összeomlás szélén egy nagyvállalat Nagy-Britanniában – 12000 munkahely veszélyben 3

A Wilko, amelynek 400 üzlete van szerte az Egyesült Királyságban, jól ismert megfizethető mindennapi árucikkeiről. Mark Jackson vezérigazgató elmondta, hogy továbbra is tárgyalásokat folytatnak az érdekelt felekkel a cég lehetőségeit illetően. Elmondta továbbá, hogy a cégnek “nem maradt más választása, mint megtenni ezt a lépést”, de reméli, hogy a lehető leggyorsabban sikerül megoldást találni “az üzlet megmentésére”.

Wilko csütörtöki közleményében nem erősítette meg, hogy ez a most előállt helyzet bármilyen munkahelyet érint-e vagy sem. Andy Prendergast, a GMB szakszervezet nemzeti titkára azt mondta: „Ez rendkívül aggasztó, de továbbra is reménykedünk, hogy sikerül vevőt találni. A Wilko munkatársai megérdemlik a biztosítékot, hogy munkahelyük biztonságban marad. Reméljük, hogy a jövőben ez lesz az első számú prioritás.”

A Wilko szóvivője hozzátette, hogy a cég “jelentős érdeklődést” tapasztal a befektetőktől és néhány ajánlatot is kaptak, de egyikük sem biztosított volna elegendő pénzt a szükséges időn belül. Az emelkedő kamatok, a magasabb energiaköltségek és a lecsökkent fogyasztói kiadások mind-mind nehezítették a kiskereskedők helyzetét.

A Wilko főnöke azonban csütörtökön azt mondta, hogy a körülbelül 1,2 milliárd GBP éves forgalmat bonyolító cégnek “komoly terve” van a helyzet megfordítására. A diszkont üzletlánc hónapok óta küszködik, és fontolgattak egy olyan önkéntesen vállalható megállapodását, amelynek értelmében egyes főbérlőik három évig elengedték volna bérleti díjat.

Miután Jackson úr tavaly év végén csatlakozott a céghez, a vállalat bejelentette, hogy 400 állás megszüntetését tervezi a költségek csökkentése érdekében. Akkoriban a GMB szakszervezet azt mondta, hogy a cég “a túlélésért harcol”.

Catherine Shuttleworth, a Savvy Marketing kiskereskedelmi elemzőcég alapítója a BBC-nek elmondta, hogy a bejelentés szomorú nap”az Egyesült Királyság főutcáinak egyik stabil tagja számára”. “Pont most kellene, hogy a Wilko nagyot szakítson, a megélhetési költségek válsága alatt, amikor a vásárlók minél olcsóbb, akciós termékeket keresnek.”

Hozzátette azonban, hogy az ügyfelek olyan riválisokhoz fordultak, mint a Home Bargains, a B&M és a Range, amikor akciós élelmiszereket, háztartási cikkeket és kerti árucikkeket kerestek. A Wilko hosszabb távú problémáira is fény derült, ugyanis nem volt elegendő befektetés, és az elmúlt hónapokban problémák merültek fel a készletekkel kapcsolatban is.

A Wilko legfrissebb bejelentése értelmében 10 munkanap áll rendelkezésükre a mentőakció kidolgozására. Az 1930-ban Leicesterben alapított cég továbbra is a Wilkinson család tulajdona. Korábban már 40 millió font kölcsönt vettek fel a Hilcótól, a Homebase tulajdonosától, és még egy bizonyos tulajdoni hányad eladása sem kizárt.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után