Országos szintű lezárás jön Nagy-Britanniában 1

Boris Johnson, brit miniszterelnök várhatóan a jövő hét elején új országos szintű korlátozásokat jelent be a karácsony megmentése érdekében. Mr. Johnson állítólag azután döntött így, hogy a tudósok figyelmeztették, hogy hetente már félmillió ember fertőződik meg koronavírussal.

koronavírus országos korlátozás Anglia

A miniszterelnök nemrég még a Munkáspártot kritizálta amiért ők az országos szintű “lockdown”-t javasolgatták, de várhatóan a hétfői sajtótájékoztatóján most ő maga fogja bejelenteni az egész országra kiterjedő új korlátozásokat – amelyeket szerdán vezethetnek be, és december 1-ig tarthatnak a The Times szerint.

A jelentések arra utalnak, hogy az Egyesült Királyságban a koronavírus okozta halálesetek száma jelentősen magasabb lesz a második hullám során, mint a világjárvány első hulláma alatt, hacsak a miniszterek nem vezetnek be további még szigorúbb korlátozásokat. Az alapvető fontosságú dolgokat áruló boltok és az oktatási intézmények kivételével mindent bezárathatnak az új intézkedések értelmében, de úgy tudni, hogy egyelőre nem született végleges döntés. Olyan hírek is felröppentek, hogy szigorúbb regionális intézkedéseket is fontolgat a kormány.

A hírek szerint a miniszterelnöknek olyan új adatokat prezentáltak, amelyek lényegesen magasabb csúcsot mutatnak a vírus második tetőzésekor, mint ami a jelenlegi legrosszabb forgatókönyvben szerepel. Az előrejelzések közt szerepelt olyan becslés is, amely szerint a napi halálozás elérheti a 4000-et is – mondta Laura Kuenssberg, a BBC politikai szerkesztője.

A pénteki nap folyamán újabb 274 ember esett áldozatul a koronavírus járványnak a szigetország területén. Emellett pedig újabb több, mint 24 ezer fő kapta el a vírust. A Sürgősségi Tudományos Tanácsadó Csoport (Sage) hivatalos dokumentumaiból kiderült, hogy a Covid-19 sokkal gyorsabban terjed Angliában, mint azt eredetileg jósolták, és amely becslések szerint a vírusnak legrosszabb esetben 85 000 halálos áldozata is lehet a télen.

Országos szintű lezárás jön Nagy-Britanniában 2

A pénteken közzétett Sage dokumentumokból kiderült, hogy a tudósok becslései szerint október közepére naponta 43–74 000 új fertőzöttel kalkuláltak Angliában. Jeremy Farrar professzor, a Sage tagja a Twitteren ezt írta: “Ahhoz, hogy a Covid-1-et meg tudjuk fékezni, most kell cselekednünk.”

Péntek este azt is bejelentették, hogy Angliában több mint egy tucat régió lép át a második készültségi szintre, beleértve Carlisle-t is.

„Azoknak, akik azt mondogatták, hogy nem hisznek a második hullámban, csak azt üzenném, hogy tessék, itt van. És az első hullámmal ellentétben, amikor az országos korlátozások a társadalom nagy részét megvédték, ez most már minden korosztályban igen gyorsan terjed.” – nyilatkozta a BBC radio 4 műsorában Calum Semple professzor, a Scientific Advisory Group for Emergencies tagja.      Forrás

Megosztás