Országos méretűre duzzadhat a sztrájkok és tüntetések sorozata Angliában: a kezdődő vasutas sztrájk mellett már a tanárok, NHS dolgozók és a kukások is megmozdulást terveznek 1

A tanárok és az NHS munkatársai is sztrájkkal fenyegetőznek még ebben az évben, attól tartván, hogy megint egy problémákkal teli téli időszak fog rájuk várni, és a fizetéseik sem emelkednek olyan ütemben, ami legalább az árak emelkedésével lépést tartana.

Országos méretűre duzzadhat a sztrájkok és tüntetések sorozata Angliában: a kezdődő vasutas sztrájk mellett már a tanárok, NHS dolgozók és a kukások is megmozdulást terveznek 3

Miközben Angliában a héten megkezdődött „a modern történelem legnagyobb vasúti sztrájkja”, az egészségügyi és oktatási dolgozókat képviselő szakszervezetek is arra figyelmeztettek, hogy a dolgozók ebben a szférában is hasonló lépésre fogják rászánni magukat, ha a kormány nem cselekszik.

A Nemzeti Oktatási Szakszervezet (NEU) közölte, hogy 450 ezres taglétszámú szavazást készül megtartani, ami az eredményétől függően országszerte sztrájkokhoz vezethet az iskolákban. Kevin Courtney, a közös főtitkár azt mondta az Observernek, hogy az NEU meg fogja szavaztatni a dolgozókat, hogy felmérje az álláspontjukat egy esetleges sztrájk lehetőségéről, hacsak a kormány nem ajánl fel az év elején Nadhim Zahawi oktatási miniszter által javasolt 3 százalékos fizetésemelésnél jelentősen jobbat.

„Ha nem történik jelentős javulás a 3 százalékos eddigi ajánlathoz képest – ami csak az idén majdnem 8 százalékos különbséget jelentene az infláció javára –, akkor nem kerülhetjük el a szavazást” – mondta. „Megváltozott a hangulat a tanárok körében. Tavaly elsősorban a leterheltség volt a probléma. Ebben az évben a munkamennyiség és a fizetés is. A tanárok számításokat végeznek, hogy lássák, mennyi pontosan az órabérük. A reálbérük már most 20%-kal alacsonyabb 2010-hez képest.”

A NASUWT, a tanárok másik szakszervezete is arra figyelmeztetett, hogy novembertől meg fogja szavaztatni a tagokat Angliában, Skóciában és Walesben a sztrájk lehetősége kapcsán.

Eközben egészségügyi dolgozók milliói kapják meg hamarosan éves fizetési ajánlatukat, és félő, hogy az jelentősen elmarad a jelenleg 9,2%-os inflációtól. Az Unison, az NHS személyzetét képviselő legnagyobb szakszervezet hangsúlyozta, hogy a nem megfelelő fizetésemelés az NHS alkalmazottak újabb tömeges elvándorlásához vezethet, és az amúgy is túlterhelt kórházakban sokan lesznek, akik sztrájkolni fognak emiatt.

Christina McAnea a szervezet főtitkára azt mondta: „A kormánynak egy nagyon egyszerű döntést kell meghoznia. Vagy ésszerű fizetésemelést ajánl, amely befektet a személyzetbe és a szolgáltatásokba, és csökkenti a betegek számára a várakozási időt. Vagy egy hatalmas vitát idéz elő, növekvő munkaerőhiányt okoz és a betegek további szenvedését kockáztatja.”

Eközben Nagy-Britanniában a vasútvonalak fele teljesen leáll az eheti sztrájk idejére. Mivel a bértárgyalások nem vezettek eredményre, június 20. és 26. között a vasutas sztrájk hatalmas fennakadásokat okoz országszerte. Kedden, csütörtökön és szombaton, a Rail, Maritime and Transport (RMT) és a Unite tagjai sztrájkolnak a fizetések, az állások és a munkakörülmények miatt.

Hétvégén pedig Emberek ezrei vonultak át London központján, és követeltek lépéseket a kormánytól a megélhetési költségek válsága miatt, köztük az NHS dolgozói is.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után