„Az élelmiszer árak emelkedésében a legrosszabb rész még csak most jön Nagy-Britanniában” - a Sainsbury’s volt vezérigazgatója nyilatkozott 1

A Sainsbury’s korábbi vezérigazgatója azt mondta, hogy „a legrosszabb még hátravan” az élelmiszerárak tekintetében, attól tartva, hogy a „két számjegyű” infláció akár egy évnél jóval tovább is eltarthat.

„Az élelmiszer árak emelkedésében a legrosszabb rész még csak most jön Nagy-Britanniában” - a Sainsbury’s volt vezérigazgatója nyilatkozott 3

Justin King az LBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az Egyesült Királyságban valószínűleg „jelentős élelmiszerár emelkedés várható a közeljövőben”, mivel az élelmiszerbolt-elemzők 15 százalékos emelkedésre figyelmeztettek a nyár folyamán.

„Nekem az volt a véleményem, amelyet hat hónappal ezelőtt nyilvánosan kifejtettünk, hogy a Bank of England úgy érezte, hogy ez (az infláció) 5 százalék körül meg fog állni, és viszonylag rövid életű lesz, hogy közelebb lesz az inkább a 10 százalékhoz, és hosszú életű lesz. Most már látszik, hogy még én is alábecsültem.Határozottan két számjegyű élelmiszer-inflációt fogunk látni, és nagyon valószínűnek tartom, hogy ez egy évnél hosszabb ideig fennmarad.” – nyilatkozta King.

Mr. King megjegyezte, hogy az áremelkedés hátterében részben a font gyengesége is állhat, mivel az Egyesült Királyság rengeteg élelmiszert vásárol euróban és dollárban.

„Az energiaár-emelkedés hatásai, és az olyan alapvető nyersanyagok elérhetőségére gyakorolt nagyon jelentős hatások, mint az olaj vagy a búza, és így tovább… még nem kezdték el rendesen kifejteni a hatásukat az élelmiszer árakra. De már folyamatban van a dolog és meglehetősen jelentős hatásuk lesz.” – mondta.

Az Institute of Grocery Distribution (IGD) csütörtökön közzétett jelentése arra figyelmeztet, hogy az élelmiszerárak akár átlag 15 százalékkal is emelkedhetnek a nyáron. Az IGD arról számolt be, hogy az emelkedő infláció hátterében olyan tényezők állhatnak, mint a munkaerőköltségek ellenőrizetlen növekedése, a Brexit okozta kereskedelmi zavarok és a font gyengülése más devizákkal szemben.

James Walton, az IGD vezető közgazdásza azt mondta: „Már azt látjuk, hogy egyes háztartások kihagynak egy-egy étkezést, ami egyértelműen jelzi az áremelkedések okozta élelmiszer stresszt.”

A Tesco főnökei pénteken arra figyelmeztettek, hogy a megugró infláció miatt a háztartásokra nehezedő nyomás „korai jelei láthatók a vásárlói magatartás megváltozásában”.

Ken Murphy, üzletági igazgató kiemelte az ügyfelek megélhetési költségeinek „példátlan mértékű növekedését”. Murphy elmondta, hogy a Tesco vásárlóinál növekedés tapasztalható a saját márkás termékek, például a kenyér, a tészta és a baked beans iránti kereslet tekintetében, mivel így  igyekeznek csökkenteni heti kiadásaikat… És sajnos ezek szerint a java még csak most jön.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után