Óriási tömeg, százezren tüntettek London utcáin a palesztinok mellett az Izrael – Hamász harcok közepette 1

Tüntetők tízezrei vonultak ki szombat délután London belvárosának utcáira, hogy kifejezzék támogatásukat a Hamász és Izrael között zajló háborúban érintett palesztinok irányába. A tüntetők Palesztina-párti dalokat énekeltek és plakátokat lobogtattak, amelyek a Hamász terrortámadására válaszul indított izraeli bombázások és katonai akciók leállítására szólítottak fel.

Óriási tömeg, százezren tüntettek London utcáin a palesztinok mellett az Izrael – Hamász harcok közepette 3

A jelenlévők egy része azt énekelte: „A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz (from the river to sea, Palestine will be free)” – ezt a dalt a zsidó közösség vezetői antiszemitának minősítették. A dal szövegét védelmezők viszont csak egy „régóta a tiltakozásuk jeleként használt éneknek” írják le, amelyben a palesztin nép a hazáját követeli.

Mások a ciszjordániai területek izraeli megszállásának megszüntetésére szólítottak fel, „Szabadságot Palesztinának” feliratú táblákat lobogtatva.

A nagyszabású tüntetés előtt James Cleverly külügyminiszter megismételte, hogy az Egyesült Királyság támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. Felszólította ugyanakkor Izraelt, hogy enyhítse a gázai hétköznapi palesztinok szenvedéseit, és felszólította az ország katonai erőit, hogy „fegyelmezetten” lépjenek fel a Hamász-támadásra adott válaszcsapás során.

Óriási tömeg, százezren tüntettek London utcáin a palesztinok mellett az Izrael – Hamász harcok közepette 4

Figyelmeztetett arra, hogy az önmérséklet elmulasztása szélesebb körű instabilitást válthat ki a Közel-Keleten, ráadásul pont, amikor a világ minden táján fokozott a politikai feszültség.

Óriási tömeg, százezren tüntettek London utcáin a palesztinok mellett az Izrael – Hamász harcok közepette 5

„Az Egyesült Királyság már többször is egyértelműen világossá tette, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, és joga van biztosítani az október 7-én elraboltak szabadon bocsátását. És abban is elég egyértelműen fogalmaztunk, hogy nekünk és nekik is dolgozniuk kell azért, hogy enyhítsünk a palesztin nép szenvedésein Gázában, és hogy cselekedeteiknek összhangban kell lenniük a nemzetközi joggal.” – mondta a Kairóban tartott nemzetközi béke-csúcstalálkozón.

Eközben a segélyszállítmányok első részét végül beengedték az ostromlott Gázába az egyiptomi határon keresztül, amelyet rafahi átkelőnek is hívnak. A határt szombaton délelőtt nyitották meg, hogy az égetően sürgős segélycsomagok eljussanak a palesztinokhoz, ugyanis hatalmas élelmiszer-, gyógyszer- és vízhiány van a térségben.

Óriási tömeg, százezren tüntettek London utcáin a palesztinok mellett az Izrael – Hamász harcok közepette 6

Több mint 200 teherautó, amelyeken nagyjából 3000 tonna segélyszállítmány található, napokig várakoztak az átkelő közelében, mielőtt végül bemehettek Gázába, de még így is egyelőre csak néhányat engedtek át. A határ gázai oldalán több száz külföldi útlevéllel rendelkező személy várakozott, és próbálta elhagyni az ostromlott területet.

Londonban a Fővárosi Rendőrség azt közölte, hogy 14 óráig 100 000 ember csatlakozott a Stop the War Coalition és a Palestine Solidarity Campaign által szervezett tüntetéshez.

A palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy szombaton 4385-re nőtt a halottak száma Gázában, és 13.651-en sérültek meg a Hamász és Izrael közötti konfliktus két héttel ezelőtti eszkalálódása óta. A halottak között 1756 gyermek és 976 nő is van.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után