Óriási hír: Nem léphet ki Nagy-Britannia a parlament szavazása nélkül 1

A legfelsőbb bíróság ma meghozta a döntését: a Parlamentnek is szavaznia kell az EU elhagyásának kérdésében. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem indíthatja el a Liszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amellyel elkezdődnének az EU-val történő hivatalos megbeszélések a kilépést illetően.

theresamay-downingstreet

Theresa May azt mondta, hogy a népszavazás — és a miniszteri hatáskörök megléte — azt jelenti, hogy a parlamenti képviselőknek nem szükséges szavazniuk, azonban, mások ezt alkotmány ellenesnek nevezték.

A mai döntés Gina Miller brit üzletasszony kezdeményezésének köszönhető, aki azzal érvelt, hogy a Brexitről a Parlamenttel kell elsőként konzultálni. A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy ő fogja aktiválni az 50. cikkelyt, hivatalosan tájékoztatva az EU-t az Egyesült Királyság kilépési szándékáról 2017 március végéig. Azonban, erről ma ellenkező döntés született.

Egy csapat jogász dolgozott az ügyön, akik azzal érvelnek, hogy May visszafordíthatatlan lépéseket tenne, amelyekkel elvenné a brit állampolgárok törvényes jogait, amelyek az Európai Közösségek Törvényében (1972) vannak lefektetve, amely az Európai Unió törvényét az Egyesült Királyság törvényének részévé tette.

A man waves both a Union flag and a European flag together on College Green outside The Houses of Parliament at an anti-Brexit protest in central London on June 28, 2016. EU leaders attempted to rescue the European project and Prime Minister David Cameron sought to calm fears over Britain's vote to leave the bloc as ratings agencies downgraded the country. Britain has been pitched into uncertainty by the June 23 referendum result, with Cameron announcing his resignation, the economy facing a string of shocks and Scotland making a fresh threat to break away. / AFP / JUSTIN TALLIS (Photo credit should read JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images)

A kormány jogászai azt állították, hogy a miniszterelnök királyi előjogai elegendőek ahhoz, hogy érvényesítsék a nép akaratát, akiknek többsége a Brexitre adta le a voksát a júniusi népszavazáson.

Az EU többi 27 tagállama nem egyezett bele abba, hogy a hivatalos tárgyalások az Egyesült Királyság kilépéséről megkezdődjenek az 50. cikkely aktiválása előtt. Gina Miller azt mondta a legfelsőbb bíróságon kívül, hogy a kormánynak meg kell hoznia a „bölcs döntést”, vagyis, hogy nem fog fellebbezni.

A kormány azonban, fellebbez, ezért a következő hónapban újabb meghallgatásra kerül sor a legfelsőbb bíróságon. Ha nem sikerül megdönteni a mai ítéletet a fellebezésen, az azzal fenyegeti a kormányt, hogy a Brexittel kapcsolatos elképzeléseik teljes zűrzavarba torkollanak, mivel az ügy a Parlament teljes ellenőrzése alá fog kerülni.

A kormány szóvivője azt mondta, hogy a rendelet vitatható: „Az ország az Európai Unióból való kilépésre szavazott azon a népszavazáson, amelyet a parlament törvényben fogadott el. És a kormány eltökélten tiszteletben tartja a népszavazás eredményét. Fellebbezni fogunk ezzel az ítélttel szemben.”

A kormány jogászai azzal érvelnek, hogy az előjogok legitim módot biztosítanak „a nép akaratának” az érvényre juttatására.

Azonban, a főbíró kijelentette: „A kormánynak a királyi előjogok értelmében nem áll hatalmában az 50, cikkely értelmében értesíteni az Európai Unitót az Egyesült Királyság kilépési szándékáról.”

A bíró hangsúlyozta, hogy az ügyben jogi kérdésről hoztak döntést. Hozzátette, hogy „a bíróság nem érintett és nem is fejez ki semmilyen véleményt az Európai Unió elhagyásának érdemeivel kapcsolatosan: ez egy politikai kérdés.”

Norman Smith, a BBC politikai szerkesztő asszisztense azt mondta, hogy ha nem győzik le a bíróság döntését, több hónapos parlamentáris akadályoknak nézhetünk elébe.

Átláthatóságra van szükség azzal kapcsolatban, hogy egy rövid szavazás lesz-e a parlament részéről, vagy pedig egy komplex törvényhozásra kerül-e majd sor. Hozzátette azonban, hogy úgy néz ki, hogy a legtöbb képviselő az 50. cikkelyre fog szavazni, mivel, a népszavazáson a legtöbben a Brexitre szavaztak. A mai döntést követően, a font értéke azonnal felugrott egy százalékkal. Forrás: independent.co.uk, evening standard

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után