koronavírus oltás

Több száz londoni kapta meg ma a lehetőséget, hogy beoltathassák magukat a koronavírus ellen. Az NHS kísérlete hétfőn kezdődött, amely során egy újabb vakcinát, a belga fejlesztésű Jansssen injekciót szeretnék tesztelni. Mindezt azután, hogy Londonban a diagnosztizált koronavírusos esetek száma új csúcsra emelkedett a hétvégén, a kórházakban pedig a Covid-betegek száma az elmúlt félévben sohasem látott méreteket öltött.

koronavírus oltás

A legfrissebb statisztikai adatok szerint az elmúlt hét napban csak Londonban 15 568 esetet regisztráltak, a kórházi kezelést igénylők száma 1244-re nőtt, ami utoljára májusban volt ilyen magas.  A kórházban ápolt fővárosiak közül 200 beteg volt lélegeztetőgépen.

A 800 önkéntesnek felajánlott Janssen vakcina tesztelése a héten kezdődött meg Londonban, a tervek szerint napi 32 jelentkezőnek adnák be a Bethnal Green könyvtár erre a célra kialakított egyik épületében. A belga fejlesztésű vakcinából két adagot kapnak az önkéntesek, 28 napos különbséggel. Ez az oltóanyag már a harmadik a sorban a kormány koronavírus oltóanyag „portfóliójában.” Az Egyesült Királyságban összesen 6000 önkéntes vehet majd részt a kísérletben, világszerte pedig 30 ezren vállalják, hogy részt vesznek a tesztelésben.

A brit kormány egyébként 30 millió adag vakcina jogát vásárolta már meg, a belga oltás mellett például a Pfizer fejlesztését is, amelyet a múlt héten a vizsgálatok több mint 90 százalékos hatékonyságúnak nyilvánítottak. Ha a belga Janssen vakcina is ilyen sikeresnek minősül, akkor jövő nyárra be is vezethetik.

A jó hír az, hogy a Pfizer és a Janssen vakcinák mellett az amerikai fejlesztésű Moderna is rendkívül sikeresnek, 95%-os hatékonyságúnak bizonyult a kísérletek tanúsága szerint. Az Egyesült Államokban már 30000 önkéntes kapta meg ezt az oltást, a brit kormány jelenleg tárgyalásokat folytat a vakcina kifejlesztőjével. A Pfizer és a Moderna vakcina hasonló elven működik, a koronavírus genetikai kódjának egy részét használja az oltóanyagban. Hatékonyságuk is közel megegyező, ám a Pfizer féle vakcina tárolása nehézkesebb, mivel -75 fokon kell tartani, míg a Moderna -20 fokon is megőrzi „szavatosságát”.

További hírek vannak az AstraZeneca brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem tudósai által közösen kifejlesztett oltóanyagról és az orosz „Sputnik V” vakcina biztató adatait is közzétették. Egy szó, mint száz, sok oltóanyagok tesztelése az utolsó fázisba lépett és az eredmények reményre adnak okot.

A vizsgálatoknak már csak be kell bizonyítaniuk, hogy az oltóanyagok használata biztonságos, ki kell dolgozni a vakcinák tömegtermelésének a módját és a szabályozóknak jóvá kell hagyniuk az oltásokat. A szakértők szerint a világ népességének a 60-70% -ának kellene immunisnak lennie a koronavírussal szemben, hogy megakadályozhassuk a betegség további terjedését.    Forrás

Megosztás