Nyilvánosságra hozták az első független elemzést, mit tesz a Brexit Nagy-Britanniával 1

Egy Sadiq Khan főpolgármester által ismertetett független tanulmány szerint az Egyesült Királyságnak már csak a külföldi befektetések elvesztése is 50 milliárd fontba kerülne 2030-ig, ha a Brexit folyamat végén nem születne megállapodás az Unióval.

Nyilvánosságra hozták az első független elemzést, mit tesz a Brexit Nagy-Britanniával 3

A riport modellez öt lehetséges kimenetelt a kilépésre vonatkozóan, és arra figyelmeztet, hogy ezek közül a legrosszabb „egy évtizeddel is visszavetheti” Nagy-Britannia gazdasági fejlődését. „Nincs olyan szektor, amelyet ne negatívan érintene” – mondta a főpolgármester a BBC rádióinterjújában.

A Cambridge Econometrics által készített riport szerint a „megállapodás nélküliség” félmillió munkahely eltűnésével járna, ebből 87 ezer csak Londonból. Sőt, ha végül egy két éves átmeneti periódus és WTO kereskedelmi feltételek lennének a vége, az is durván 470 ezer munkahelybe kerülne.

Nyilvánosságra hozták az első független elemzést, mit tesz a Brexit Nagy-Britanniával 4

A legrosszabbul a pénzügyi szektort érintené ez a végkimenetel – akár 120 ezer munkahely is eltűnhet a kilépés után. A Tudomány-Technológia szektorban 92 ezer, az építőiparban 43 ezer a kreatív szektorban pedig további 27 ezer munkahelynek inthet búcsút a szigetország ebben az esetben. Emellett a főváros gazdasági jelentősége is 2%-kal, az országé 3,3%-kal lenne alacsonyabb 2030-ban, mint abban az esetben, ha egy „puhább Brexit” történne meg.

„Ez a független elemzés rávilágít a lehetséges gazdasági krízisre – és az emberi tényezőkre” – mondta Khan. „Ha a kormány továbbra sem kezeli megfelelően a tárgyalásokat, akkor akár egy évtizeddel visszavethetik a gazdasági és munkaerő-piaci fejlődést.

Nyilvánosságra hozták az első független elemzést, mit tesz a Brexit Nagy-Britanniával 5

A riport szerint minél „keményebb” Brexit lesz a vége, annál nagyobbak lesznek a negatív hatások minden szektorban. A miniszterek kezdenek kifutni az időből a tárgyalások kapcsán. Így a megállapodás nélküli Brexit még mindig fenyegetést jelent – ez lenne a lehető legrosszabb eshetőség.”

„Talán Londont rázná meg a legkevésbé, mert itt koncentrálódik a legértékesebb munkaerő egy jelentős része, és ellenállóbbak vagyunk a gazdasági sokkhatásokkal szemben is… így félő, hogy a kemény-Brexit esetében még tovább nőne a szakadék a főváros és az ország többi része között. Sőt, igazából az összes szcenárió csak szélesítette az egyenlőtlenségeket London és a vidék között.”

Khan emellett azt is kritizálta, hogy a kormány még mindig nem készített semmiféle hatásemelzést a Brexit lehetséges következményeiről. Szerinte „a felkészülés teljes hiánya” nagyon felelőtlen viselkedés részükről, és a konzervatívok teljes mértékben az állami érdekek elé helyezik a pártérdekeket.

Azt is hozzátette, hogy azért hozta nyilvánosságra az elemzést, mert a brit nép és a brit vállalkozások megérdemlik, hogy tudjanak a Brexit lehetséges hatásairól mind az életüket, mind a pénzügyeiket illetően. Reméli, hogy ez a riport a kormányra is lesz némi hatással, és kicsit megsürgetik a tárgyalások menetét – valamint jobban fognak törekedni arra, hogy az UK a vámunió és az egységes piac része maradhasson.

Az interjúra reagálva a konzervatív Gareth Bacon megvádolta a főpolgármestert azzal, hogy ő mindig is elkötelezett maradás-párti volt, valamint hogy „a félelem-projekt” szószólója, és sorozatosan „Brexit-ellenes kampányt” folytat. „Nem túl meglepő a dolog, főleg mivel a ’független’ elemzés készítőiről már rég kiderült, hogy ellenzik a kilépést. Az a helyzet, hogy a Khan-féle ellenzők által megjósolt összeomlás a népszavazás után sem történt meg. A kormány és az Unió hosszadalmas, komplikált tárgyalássorozatokon veszt részt, és amíg ezeknek nem tudjuk a végkifejletét, ez mind csak spekuláció és pánikkeltés.”    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás 

Megosztás