Nem sokkal ezelőtt kitört a vulkán Izlandon, a brit partoktól bő 1000km-re északra 1

Hetek óta tartó bizonytalanság és feszült várakozás után végre kitört a vulkán Izland délnyugati részén, és lávacsóvákat repített a magasba, bevilágítva az éjszakai égboltot.

Nem sokkal ezelőtt kitört a vulkán Izlandon, a brit partoktól bő 1000km-re északra 3

A tudósok helikopterek segítségével figyelték meg az intenzív vulkanikus tevékenységet a két mérföldes vulkáni kráter területén. “A kitörés Grindavíktól északra, Sundhnukurtól északra kezdődött” – közölte az izlandi meteorológiai intézet, hozzátéve, hogy a kitörés mindössze néhány kilométerre északra kezdődött attól a halászvárostól, amelyet korábban a rengeteg földrengés következtében evakuáltak.

A kitörés arra késztette a tisztviselőket, hogy figyelmeztessék és felszólítsák a környéken tartózkodókat, hogy azonnal távozzanak a térségből, és aktiválták a polgári védelmi vészhelyzeti protokollokat. Reykjavík közeli Keflavik nemzetközi repülőtere továbbra is nyitva áll, bár számos késést jeleztek az érkezések és az indulások esetében egyaránt.

Nem sokkal ezelőtt kitört a vulkán Izlandon, a brit partoktól bő 1000km-re északra 4

“A szeizmikus aktivitás és a GPS-eszközök mérései azt jelzik, hogy a magma délnyugat felé halad, és a kitörés Grindavik irányába folytatódhat” – közölte a meteorológiai intézet. Hozzátették, hogy a földfelszínen lévő repedés közel 3,5 km hosszú, és gyorsan növekszik.

Nem sokkal ezelőtt kitört a vulkán Izlandon, a brit partoktól bő 1000km-re északra 5

A híres Blue Lagoon geotermikus gyógyfürdő hétfőn bejelentette ideiglenes bezárásának meghosszabbítását a kitörést követően.

A vulkán, ami most kitört a Reykjanes-félszigeten található, körülbelül 20 mérföldre (32 kilométerre) Izland fővárosától – Reykjavíktól. A Reykjanes-félsziget Izland délnyugati részén található, közel 900 mérföldre (1448 kilométerre) az Egyesült Királyság partjaitól beljebb eső részétől, és körülbelül 650 mérföldre (1046 kilométerre) a Külső-Hebridáktól – az Egyesült Királyságnak Izlandhoz legközelebb eső részétől.

Hétfő este a honlapján megjelent „figyelmeztető” üzenetben a Met Office kijelenti: „A kitörés Grindaviktól északra megkezdődött, Hagafellnél.”

A kitörés arra késztette az izlandi rendőrséget, hogy szükségállapotot hirdetett ki, és aktiválta a Polgári Védelmi Koordinációs Központot.

„Azzal szeretnénk kezdeni, hogy megkérünk mindenkit, hogy ne menjenek a kitörés helyszínének a közelébe. Nem tudjuk, milyen messze van a kitörés Grindavíktól. Nem lehetünk biztosak, amíg egy helikopter át nem repült a helyszín felett” – mondta Hjördís Guðmundsdóttir, a Polgári Védelmi Ügynökség információs szakértője.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után