„Órákon belül kitörhet a vulkán” Izlandon: ezreket evakuálnak, és egész Európában rengeteg repülőjáratot is érinthet a kitörés 1

„Órákon vagy napokon” belül kitörhet egy izlandi vulkán – figyelmeztettek a szakértők, miközben nagyjából 3000 lakost evakuáltak a délnyugati Grindavik városból.

„Órákon belül kitörhet a vulkán” Izlandon: ezreket evakuálnak, és egész Európában rengeteg repülőjáratot is érinthet a kitörés 3

Miután az elmúlt 48 órában nem kevesebb, mint 1485 földrengés rázta meg az országot, az izlandi lakosok teljesen érthető, hogy a Fagradalsfjall vulkán közelgő kitörésére készülnek. Az Izlandi Meteorológiai Hivatal szerint a Reykjanes-félszigeten „jelentős mértékű” a kitörés veszélye a föld alatti magma mozgásából és mozgási sebességéből ítélve.

„Szerintem nincs sok idő már a kitörésig, órák vagy max néhány nap. Jelentősen megnőtt a kitörés esélye” – mondta Thorvaldur Thordarson, az Izlandi Egyetem vulkanológus professzora a RUV állami műsorszolgáltatónak. Az Egyesült Királyság megerősítette tanácsait és útmutatását a Nagy-Britanniából utazóknak, mondván, „egyre valószínűbb”, hogy vulkánkitörés történhet.

Az egyik jelentésben ez áll: „A Keflavik nemzetközi repülőtér egyelőre a szokásos módon működik. Bár jelenleg még nincs kitörés, egyre valószínűbb, hogy bekövetkezik. Figyelni kell a helyi médiát a friss hírek miatt, és követni kell a hatóságok útmutatásait a területre való utazással kapcsolatban.”

Törölhetnek-e repülőjáratokat a vulkánkitörés miatt?

Az érintett terület nagyon közel van a fő nemzetközi repülőtérhez, a Keflavikhoz, amely a délnyugati Reykjanes-félsziget végén található, ahol a vulkáni tevékenység zajlik. Sok ember ma is emlékszik, hol volt 2010 márciusában, amikor az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitört.

Észak-Európa ege akkor majdnem egy hétre teljesen lezárult és az utasok szállítása napokon át szünetelt, mert attól tartottak, hogy az Izlandról délkeletre terjedő vulkáni hamu károsíthatja a repülőgépek hajtóműveit és veszélyeztetheti az utasok és a repülőgépek személyzetének. Több mint 50 000 járatot töröltek, összesen nyolcmillió utassal. Abban az időben ez volt a legkomolyabb válság az európai légi közlekedésben a szeptember 11-i támadások óta.

Az azt követő napok tele voltak az utasok történeteivel, akik kétségbeesetten próbáltak hazajutni – és egyre nagyobb volt a frusztráció, ugyanis rengetegen a helyzet durva túlreagálásának tekintették a válaszlépéseket egy „elhanyagolhatóan” kicsi fenyegetésre. Izland fő repülőtere az idő nagy részében működött.

A hatóságok nemrégiben narancssárgára emelték a légiközlekedési riasztás szintjét a térségben, jelezve ezzel a vulkánkitörés fokozott kockázatát. A vulkánkitörések komoly veszélyt jelentenek a repülésre, mert nagy mennyiségű hamut lövellhetnek a magasba, ahol a sugárhajtóművek meghibásodását, a repülésirányító rendszer károsodását és a látási viszonyok romlását okozhatják.

Hogy a kitörés esetén mi várható arra vonatkozólag egyelőre csak találgatások vannak, de sajnos nem lehet kizárni, egy a 2010-es kitöréshez hasonló eseménysor bekövetkezését sem, így akik a térségben repülőre akarnak szállni a napokban, azok most valószínűleg aggódó szemekkel figyelik az események alakulását.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után