Nagyszerű hírek a fizetések kapcsán Nagy-Britanniában, két éve nem volt ilyen 1

A bérek az elmúlt két évben most emelkedtek a legnagyobb mértékben az inflációhoz viszonyítva és azt túlszárnyalva, de a jelek szerint ennek ellenére a munkaerőpiac gyengülni kezd.

Nagyszerű hírek a fizetések kapcsán Nagy-Britanniában, két éve nem volt ilyen 3

Az alapbérek átlagosan éves szinten 7,7%-kal emelkedtek július és szeptember között az előző évhez képest, gyorsabban, mint az árak ugyanebben az időszakban. A friss, hivatalos adatok azonban azt mutatták, hogy egyes iparágakban lassulni kezd a béremelkedés. És bár az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája nem változott, továbbra is 4,2%, az üres pozíciók száma tovább csökkent.

Augusztus és október között 58 ezerrel 957 ezerre csökkent a betöltetlen állások becsült száma az Egyesült Királyságban – közölte az Országos Statisztikai Hivatal (ONS). Ez volt zsinórban a 16. hónap, amikor ez a szám csökkent, bár a betöltetlen állások száma továbbra is jóval meghaladja a járvány előtti szintet. Közel két éve, hogy az olyan áruk és szolgáltatások árai, mint az élelmiszerek vagy az energia, sokkal gyorsabban emelkednek, mint a bérek, ami rendkívüli nyomást gyakorol a háztartások pénzügyi helyzetére.

Az infláció az utóbbi hónapokban enyhülni kezdett, bár a fogyasztókat eközben egyre inkább szorongatják a magasabb kamatlábak is, amelyek megemelték a jelzálog- és egyéb hitelek költségeit. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a bónuszokat nem tartalmazó átlagos fizetések a szeptemberig tartó három hónapban 1%-ponttal az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek.

Ez volt a legnagyobb növekedés a 2021 szeptemberéig tartó három hónap óta – közölte az ONS. A becslések szerint az átlagos heti kereset 621 GBP volt szeptemberben, és 673 GBP a bónuszokat is beleszámolva. Bár sokak számára enyhülést jelenthet a béremelések és az infláció közötti rés szélesedése, ez nagyrészt a lassuló áremelkedéseknek tudható be, nem pedig a fizetések gyorsabb emelkedésének.

A bérnövekedés üteme egyes területeken – például az építőiparban és a feldolgozóiparban – valójában csökken, ahogy a jövőbeli áremelkedésekkel kapcsolatos várakozások mérséklődnek és a munkaerőpiac gyengülni kezd.

Nagyszerű hírek a fizetések kapcsán Nagy-Britanniában, két éve nem volt ilyen 4

A Bank of England pedig eközben arra figyelmeztetett, hogy a magasabb kamatlábak valószínűleg jövőre negatívan érintik majd a vállalatok munkaerő-felvételi terveit, és 5% körülre növelhetik a munkanélküliséget. Ez több mint 150 000 munkahely elvesztését jelentené, és ezzel együtt azt, hogy a bérnövekedés valószínűleg tovább lassulna.

Jake Finney, a PwC UK közgazdásza szerint a legfrissebb jelek arra utalnak csak, hogy a munkaerőpiac “fokozatosan lenyugszik, nem pedig összeomlik”.

A minimálbér emelkedése

Jeremy Hunt pénzügyminiszter a jövő heti Őszi költségvetésében árulja majd el, mennyivel emelkedik jövő tavasszal a nemzeti minimálbér. Nemrégiben megígérte, hogy legalább 11 GBP lesz óránként, ami több mint 5%-os növekedést jelent, vagy 1000 GBP-ot évente egy teljes munkaidős munkavállaló esetében. Bár ez rendkívül jó hír durván kétmillió munkavállaló számára, akik ezt a bért kapják, egyes munkaadók már most aggódnak a költségekre gyakorolt hatás miatt.

Marc Bridgen a The Dog at Wingham tulajdonosa, ami egy gasztropub és butikhotel Kentben. Bár támogatja a nemzeti minimálbér közelgő emelését, azt mondja, hogy lehet, hogy emiatt emelnie kell az árait, hogy meg tudja fizetni az alkalmazottait. Számtalan másik cég lesz hasonló helyzetben a minimálbér emelése végett.

A pénzügyminiszter a legfrissebb munkaerő-piaci adatokra reagálva a következőket mondta: „Örömmel tölt el az infláció csökkenése és a reálbérek növekedése, amivel több pénz marad az emberek zsebében. A tavaszi munkaerő-piaci reformokra építve az Őszi költségvetés bemutatja majd terveimet arra vonatkozóan, hogy az embereket hogyan fogjuk újra munkába állítani, és növekedést biztosítani az Egyesült Királyság számára.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után