Hatalmas változások jönnek a támogatások terén Nagy-Britanniában: százezreket fog érinteni 1

A BBC értesülései szerint a miniszterek nagyszabású változtatásokat dolgoztak ki a támogatásokat illetően az egészségi állapotuk miatt munkaképtelen emberek számára. A 2025-től több százezer embert érintő változások 4 milliárd fontot takarítanak majd meg a tervek szerint a támogatásokra szánt büdzséből.

Hatalmas változások jönnek a támogatások terén Nagy-Britanniában: százezreket fog érinteni 3

Az új javaslatok szerint olyanok is sokkal többen kényszerülnének munkát találni, akik számos különböző fizikai és mentális egészségi állapottal küzdenek. A Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium szerint a reformok bevezetése fokozatos lesz. A javaslatok azt a márciusi bejelentést követik, amely szerint a kormány meg akarja szüntetni a vitatott munkaképesség-felmérést, amely annak meghatározására szolgál, hogy az emberek egészségi állapotuk végett kaphatnak-e többletjuttatást.

A jogosult igénylők jelenleg havi 390 GBP-t kapnak az Universal Credit-en felül. A javaslatok életbe léptetése esetén előfordulhat, hogy azok az emberek, akiknek például súlyos fájdalmai vannak, miközben műtétre várnak, vagy valamilyen mentális betegségük van, mint például depresszió vagy szorongás, nem kaphatják meg az exrta pótlékot, ehelyett várhatóan munkát kell majd keresniük.

A BBC úgy tudja, hogy a változások kezdetben csak az új igénylőket érintenék. A segélyben már most is részesülőket végül fokozatosan a következő évek során vonnák be az új rendszerbe, de átmenetileg egyelőre védelmet kapnának, ha csökkenne a nekik járó támogatás.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter és Mel Stride, a munka- és nyugdíjügyi miniszter is az elmúlt hónapokban arról beszélt, hogy több segélyeken élő embert szeretnének munkába állítani. Stride szeptemberben a parlamenti alsóházban beszélt arról, hogy több mint 2,5 millió ember részesül ellátásban és inaktív munka tekintetében hosszú távú egészségügyi gondokra hivatkozva. Az adatok szerint a 2011-es 21 százalékról 2022-re 65 százalékra nőtt azoknak az aránya, akiknek a túl rosszul érzik magukat a munkavégzéshez, kategóriába sorolhatók.

Az új javaslatok értelmében a kategóriákat megszüntetnék, a többletjuttatást nem folyósítanák, a Munkaügyi Központokban (Job Centre) pedig a munkatanácsadók határoznák meg, mennyi erőfeszítést kell tennie egy adott személynek az álláskeresés terén. Azokat, akikről úgy gondolják, hogy nem igyekeznek elég keményen, megfenyegethetik, hogy korlátozzák a nekik utalt összeget. Vannak kivételek, például a rákos és a más halálos betegségben szenvedők esetében.

A javaslatok várhatóan mintegy 4 milliárd fontot takarítanak meg négy év alatt, de a tisztviselők – akik közül néhányan attól tartanak, hogy elhamarkodottak lehetnek a változtatások – a megtakarítások egy részének újbóli befektetését szorgalmazzák. Intenzív támogatási csomagot szeretnének azoknak az embereknek, akiknek munkát kell keresniük, mivel attól tartanak, hogy sokan közülük egyszerűen nem fognak tudni munkát találni, ami anyagi és pszichológiai nehézségeket okoz majd.

A tervek szerint a Universal Credit egészségügyi eleme szorosabban illeszkedik majd a fő rokkantsági ellátáshoz, a Personal Independence Payment-hez. A jövőben a PIP-re jogosultak megkapják az egészségügyi elemet is. A DWP júliusban közzétett adatai azt mutatják, hogy 2022 novemberében 516 000 beteg, aki táppénzben részesült, nem felelt meg a PIP kritériumoknak, ez az összes ellátásban részesülő 29%-a.

A jótékonysági szervezetek arra kérték a minisztereket, hogy ne vonják össze a két tesztet, a Z2K csoport pedig “egy hibás értékelési folyamatnak” nevezte a PIP-et. A Z2K is kritizálta azokat a javaslatokat is, amelyek szerint a munkatanácsadóknak szabad mérlegelési jogkört kell adni arra vonatkozóan, hogy az igénylőnek mennyi erőfeszítést kell tennie, hogy munkát találjon.

Egy tisztviselő azt mondta a BBC-nek, hogy egy másik probléma az, hogy a DWP-nek nincs elég munkaügyi tanácsadója, hogy segítsen az igénylőknek munkát találni, mivel „tömegesen hagyják ott a munkahelyeiket”.

A kormány szerint a fogyatékkal élők támogatási rendszerét javító strukturális reformok 2026-tól fokozatosan kerülnek bevezetésre, és az átmeneti védelem biztosítja majd, hogy az új rendszerre való átállás miatt senki ne szenvedjen anyagi veszteségeket.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után