Új magasságokba emelkedik a minimálbér, és bekeményítenek a támogatásokból élő nem dolgozókkal szemben Nagy-Britanniában – a mai nagy bejelentés 1

A brit pénzügyminiszter hivatalosan is megerősítette, hogy a nemzeti minimálbér jelentősen emelkedni fog jövő áprilistól. Jeremy Hunt a Konzervatív Párt konferenciáján elhangzott beszédében azt mondta, hogy a lépés a legrosszabbul fizetett munkavállalók közül több, mint kétmillió ember javára válik majd.

Új magasságokba emelkedik a minimálbér, és bekeményítenek a támogatásokból élő nem dolgozókkal szemben Nagy-Britanniában – a mai nagy bejelentés 3

Azt is megígérte, hogy felülvizsgálja a támogatási rendszert, hogy biztosítsa annak “méltányosságát”. Emellett bejelentette a felvehető köztisztviselők számának korlátozását is, hogy maximalizálja a szektorban dolgozók létszámát. Azt mondta a küldötteknek, hogy a 2025 áprilisáig tartó korlát biztosítja, hogy a kormányt kiszolgáló dolgozók létszáma ne növekedjen tovább.

Az egyes részlegeket felkérik, hogy készítsenek „termelékenységi terveket”, és teljesítsék az elsőként 2021-ben bejelentett jelenlegi célkitűzést, miszerint a köztisztviselők létszámát a Covid-világjárvány előtti méretre kell visszacsökkenteni.

A nemzeti minimálbér az a legalacsonyabb összeg, amelyet a törvény szerint óránként ki kell fizetni a 23 éves és annál idősebb munkavállalóknak. Jelenleg ez az összeg 10,42 font óránként. A fiatalabb munkavállalók esetében ez az összeg alacsonyabb. Az emelés mértékéről minden évben a kormány dönt, egy független tanácsadó csoport, a Low Pay Commission tanácsa alapján. A miniszterek általában elfogadják a bizottság ajánlásait.

A kormány már célul tűzte ki, hogy jövő év októberére az országos minimálbér értéke elérje a medián órabér kétharmadát. A Low Pay Commission még nem erősítette meg jövő évi minimálbérre vonatkozó javaslatát, de becslései szerint a kormány által kitűzött cél eléréséhez szükséges ráta 10,90 és 11,43 GBP között kell, hogy legyen. Jeremy Hunt ma hivatalosan is megerősítette, hogy a nemzeti minimálbért legalább 11 fontra fogják emelni óránként jövő áprilistól.

Abigail Lewis, egy 11 font alatti órabéren dolgozó ápoló asszisztens szerint a fizetésemelés „egyelőre valamennyit segít”. A növekvő költségek azonban azt jelentik, hogy a fizetése mindig „csak próbálja utolérni magát”. Lewis azt mondta, örül ő minden emelésnek, mivel a megélhetési költségek válsága miatt “már így is kevesebb pénze marad, mint eddig”. Az emeléssel azt mondta, hogy talán jobban tudja majd fizetni a számlákat, és segít neki és partnerének egy kis pénzt félretenni.

Ami pedig a támogatásokkal kapcsolatos szankciókat illeti…

Hunt úr azt is elmondta, hogy a miniszterek újra megvizsgálják a támogatási rendszert annak érdekében, hogy az egyes támogatásokra vonatkozó munkakeresési követelményeket keményebben ellenőrizzék és kikényszeríthessék.

Hozzátette, hogy a Covid óta a dolgok “rossz irányba mennek”, és évente körülbelül 100 ezren hagyják el a munkaerőpiacot” hogy segélyekből éljenek. Az új megközelítés részleteit azonban nem árulta el, a terveket a novemberi költségvetés során ismertetik, majd pontosabban. A jelentések azt sugallják, hogy a kormány egy bizonyos ideig nem engedi majd, hogy új igénylést nyújtsanak be, ha hat hónapig folyamatosan szankcionálták őket.

Mel Stride munka- és nyugdíjügyi miniszter azt mondta, hogy a kormány már vizsgálja a munkaképesség-értékelést is, “hogy az tükrözze a modern világ működését”, beleértve az otthoni munkavégzés megnövekedett lehetőségeit.”

Az értékelés eldönti, hogy az egyén betegsége vagy fogyatékossága mennyire korlátozza munkaképességét. Ha valakit munkaképesnek ítélnek meg, az eddig igényelt támogatását is megvonhatják.

Az emberek újra munkába állása kulcsfontosságú eleme a kormány gazdaságfejlesztési tervének, és a pénzügyminiszter márciusi költségvetésének is a középpontjában állt. Emelkedett ugyanis  azoknak a száma, akik tartós betegség miatt nem tudnak dolgozni, a legutóbbi adatok szerint 2,5 millióan hiányoztak a munkaerőpiacról egészségügyi állapotukra hivatkozva, ami jó fél milliós növekedés 2020-hoz képest.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után