Nagyszerű hír! Tovább esett az infláció Nagy-Britanniában – több, mint 2 éve nem volt ilyen alacsonyan 1

Az infláció több mint két éve a legalacsonyabb szintre csökkent a múlt hónapban Nagy-Britanniában, miután többek közt a benzinárak csökkenése hozzájárult a vártnál nagyobb eséshez – derült ki a hivatalos adatokból nemrégiben.

Nagyszerű hír! Tovább esett az infláció Nagy-Britanniában – több, mint 2 éve nem volt ilyen alacsonyan 3

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerint a fogyasztói árindex inflációja novemberben 3,9%-ra esett vissza az októberi 4,6%-ról, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szint. A kormány 2023 végére az infláció felére csökkentését tűzte ki célul, bár tény, hogy a jelenlegi ráta még mindig jóval meghaladja a Bank of England 2%-os célértékét.

Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter azt mondta: „Az infláció kevesebb mint felére csökkenésével kezdjük eltávolítani az inflációs nyomást a gazdaságból. Az őszi költségvetés során bejelentett iparűzési adócsökkentések mellett ez azt jelenti, hogy visszatértünk az egészséges, fenntartható növekedés útjára. Sok család azonban továbbra is küzd a magas árakkal, ezért továbbra is előnyben részesítjük azokat az intézkedéseket, amelyek csökkentik a megélhetési költségeket.”

Rachel Reeves árnyék pénzügyminiszter a következőket mondta: „Az infláció zuhanása megkönnyebbülést jelent majd számtalan családnak. A konzervatívok 13 évnyi gazdasági kudarca után azonban a dolgozó emberek még mindig rosszabb helyzetben vannak, mint korábban. Még mindig emelkednek az árak a boltokban, a számlák szintúgy emelkednek, és több mint egymillió embernek kell magasabb jelzáloghitel-fizetéssel szembenéznie jövőre, miután a konzervatívok összeomlasztották a gazdaságot.”

Mel Stride munka- és nyugdíjügyi miniszter szerint az infláció csökkenése lehetővé teheti a Bank of England számára, hogy csökkentse a banki alapkamatot – ezzel segítve a jelzáloghitel-költségekkel küszködő lakástulajdonosokat.

A miniszter az LBC Rádiónak azt mondta: „Az infláció vártnál nagyobb mértékű csökkenése természetesen azt jelenti, hogy a monetáris politika egy kicsit gyorsabban lazulhat, mint egyébként, vagyis a kamatlábak csökkenhetnek.

Az infláció újabb meredek zuhanása az októberben tapasztalt jelentős csökkenés után következett be, amikor is az infláció a szeptemberi 6,7%-ról 4,6%-ra csökkent, így Rishi Sunak miniszterelnök győzelmet hirdetett azon célkitűzését illetően, hogy az év végére felére csökkentse az inflációt. A Bank of England azonban sietve figyelmeztette, hogy az infláció 2%-os célértékre való visszaállítása még közel sincs kész, és közölte, hogy a banki alapkamat csökkentésében egyelőre senki ne reménykedjen.

Az ONS megerősítette, hogy a Bank, amely a múlt héten 5,25%-on tartotta a kamatot, nem látta a legutóbbi inflációs adatokat a legutóbbi döntése előtt.

Az ONS adatai azt mutatták, hogy a benzinkutaknál az árak csökkenése csökkentette az infláció mértékét, mivel a benzin literenkénti ára átlagosan 4,1 pennyvel csökkent október és december között, és a múlt hónapban 151 pennyre esett. Összességében az üzemanyagárak 10,6%-kal csökkentek a 2023 novemberéig tartó egy évben, szemben az októberi 7,6%-ossal.

Az infláció mértékét az is csökkentette, hogy lassult az éves élelmiszerár-infláció üteme, amely a múlt hónapban 9,2%-ra esett vissza az októberi 10,1%-ról, ami tavaly május óta a legalacsonyabb érték. Az irány tehát jó, de az árak növekedési üteme még mindig magasabb annál, mint ami elfogadható.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után