Nagy havazás, néhol 20cm hó lesz Nagy-Britanniában: több város már fehérbe öltözött 1

Nagy-Britannia egyes részei ma kis hórétegre ébredtek, és a meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy néhány helyen akár még 20 cm hóra is számíthatnak ma.

Nagy havazás, néhol 20cm hó lesz Nagy-Britanniában: több város már fehérbe öltözött 3

Nagy havazás, néhol 20cm hó lesz Nagy-Britanniában: több város már fehérbe öltözött 4
Birmingham

A Caroline vihar, amely 90 mérföld per órás széllel söpört végig Skócia partjainál, a nyomában hideg, sarkköri levegőt hozott magával, így Anglia-szerte nagyon alacsony a hőmérséklet. A skót magasföldeknél, Aviemore mellett 8 cm hó esett péntek hajnalra, de Észak-Írország, Wales és Anglia egyes részen is több centi hó fedi most a tájat.

Nagy havazás, néhol 20cm hó lesz Nagy-Britanniában: több város már fehérbe öltözött 5
Rochdale

Az előrejelzések szerint a nap folyamán még több havazás várható, és sárga jelzést adtak ki az utak jegesedése miatt Skócia, Észak-Írország, Wales és Észak-Anglia területeire.

„Meglehetősen egyenletes havazást láttunk az éjszaka folyamán az ország sok részén” – mondta John West meteorológus. „Ez a péntek nap folyamán is folytatódni fog. Egyes helyeken egészen jelentős mennyiség fog leesni, és megmaradni. Általában 2-5 cm-ről beszélhetünk, de néhol akár 10-20 cm is eshet. Emellett meglehetősen hideg is lesz, 2-3 C fölé nem fog emelkedni a hőmérséklet. Azonban a fagyos szelek miatt nulla fok alattinak fogjuk érezni a levegőt.”

Nagy havazás, néhol 20cm hó lesz Nagy-Britanniában: több város már fehérbe öltözött 6
Chester városközpont

A hideg idő valószínűleg jövőhétre is maradni fog, sőt most vasárnap még több hó eshet. Emiatt Anglia középső részeire is sárga riasztást adtak ki vasárnap hajnaltól egészen éjfélig.

A fagyos idő azután érkezett az országba, hogy a Caroline vihar több száz otthont hagyott áram nélkül Skóciában. A vonatforgalom akadozott az időjárási viszonyok miatt, és a hajó és kompforgalom is leállt. Repülőjáratokat is töröltek a nyugati szigetek felé. A mai nap folyamán már kissé javult a helyzet, de még mindig nagyon heves, akár 70-80 mph erősségű szelekre is lehet számítani, különösen Shetland mellett.

Nagy havazás, néhol 20cm hó lesz Nagy-Britanniában: több város már fehérbe öltözött 7
valahol Skóciában

A magasföldeken olyan iskolák is vannak – több mint 350 -, amelyeket a mai napon se nyitottak ki a tegnapi kényszerszünet után. A Belfast City reptéren töröltek ráadásul több járatot, emiatt sok utas Twitteren elégedetlenkedett. Egyre több bejelentés érkezik közúti balesetekről is, például az észak-walesi A55-ről lehet tudni, hogy a „veszélyes körülmények miatt” ment össze több autó is a mai nap folyamán.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás