Magyarként Angliában élni: amiről a statisztikák nem beszélnek 1

Itt élünk egy csomóan. 100 ezren? 500 ezren? Kit érdekel! Nem ez a lényeg, hanem hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben. Jó-e a kedvünk, JOBB-e a kedvünk idekint. Ez a cikk azért íródik, hogy ne csak mindig a számok beszéljenek helyettünk, hanem mi is beszéljünk a számok helyett.

Aerial-view-of-London-and-014

Azt gondolom, hogy a kint élők és az otthon Magyarországon élők számára sem csak a „matek” az, ami meghatározza, hogy boldogok vagyunk-e, vagy sem. A pénz, és az hogy van-e belőle elég, manapság a napi problémáink jelentős részének középpontjában áll. Ez igaz Magyarországon, Angliában és máshol is, azonban nem egyforma mértékben. A lényeg azonban, hogy a hangulatunkat a pénzen kívül, több más fontos dolog is befolyásolja. Ezekről kevesebbet beszélünk manapság, és úgy hiszem, hogy a kint élőknek is érdemes egy pillanatra elmélázni néha ezen, és azoknak is hasznos és érdekes lehet, akik ki szeretnének jönni Nagy-Britanniába.

Lakóhelyünk, barátaink és lakótársaink

Elsőként beszéljünk erről. Az, hogy ki mennyit fizet, nem számít, mert ez a cikk nem arról szól. Otthon mindenki megszokta, hogy egyedül, családdal esetleg egy-két barátjával, párjával él egy relatíve nagy saját lakrészben, legtöbbször saját ingatlanban. Kint Nagy-Britanniában a magas árak és a kultúra mássága, a felgyorsult életmód miatt a legtöbb ember bérel és spórolni próbál ezen a kiadáson. Éppen ezért kisebb helyre vagyunk összezárva, és több, gyakran különböző nemzetiségű embert kell elviselnünk olyan közel magunkhoz, mint otthon a családtagok voltak. Ez magasabb szintű toleranciát igényel, és a jó hangulathoz mindenkinek alakítania kell kicsit a szokásain.

Ugyanakkor ez egy lehetőség is arra, hogy sokféle embert, gondolkodást, látásmódot, nemzeti szokást megismerjünk, nyelvet tanuljunk és változatos kapcsolati hálóra tegyünk szert. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy nagyon fontos, hogy mi magunk a pozitív, vagy a negatív dolgot látjuk meg az egyes élethelyzetekben.

Ahhoz, hogy nagyobb lakrészed esetleg saját lakásod legyen, jól kell keresni, vagy vidékre kell költözni. Egyik sem megoldhatatlan feladat. Amíg ez nem történik meg, addig azonban a legtöbben fél szobában, vagy single szobában élnek, esetleg dupla szobát bérelnek párjukkal egy házban, ahol jobb esetben még 2-3, rosszabb esetben még 10 ember lakik. Nevetségesen hangzik, de tipikus súrlódási pontok a fürdőszoba és wc állapota és hogy mikor foglalt, a hangoskodás és a konyha állapota. Egyszóval a közösségi helységek és tevékenységek. Hatalmasat dob a kinti léthez való hozzáálláson, ha olyan környezetben kelsz és fekszel, ahol van kivel jókat nevetni, és nyugodtság van.

Magyarként Angliában élni: amiről a statisztikák nem beszélnek 3

Ami a barátokat illeti, szerencsés helyzetben a lakótársak egy részéből barátságok szövődnek, de fontos, hogy ne csak rájuk számítsunk, mert rengeteg ember van kint, főleg Londonban, és nem csak magyarok. Ráadásul nagy arányban jófejek a fiatalok és szociálisak. Jó tanács, érdemes minél több közösségi eseményen részt venni, a meghívásokat elfogadni, és sokat beszélgetni, mert ebben az országban rengeteg külföldi van, aki hasonlóan vállalkozó szellemmel jött ki ide az „ismeretlenbe”.

Párkapcsolat

A tapasztalat azt mutatja, hogy rengeteg magyar a párjával együtt jön, mert sokan egyedül nem szánják rá magukat. Aki párban van, azoknak azért embert próbáló feladat ez, mert nem tudhatjuk, a másik felünk hogyan reagál egy ilyen teljesen új környezetre. Nagyon sok ember teljesen új oldalát mutatja meg ilyenkor, amit esetleg korábban párja nem is ismert. A kisebb saját tér nehezíti a veszekedések feloldásának menetét, mert nincs hova elvonulni. A másik dolog pedig hogy sokat lehet spórolni a közös események ritkításával, ami viszont megöli a kapcsolatot. A párkapcsolatok idekint fokozott odafigyelést igényelnek, ezt szerintem bárki alátámasztja, és itt nem a féltékenykedésről beszélünk!

Aki szingli, annak Anglia lehet a pokol vagy a mennyország. Ezt egyetlen dolog befolyásolja! TE! Sokan nem mernek kommunikálni, mert nem beszélik jól a nyelvet, sokan ki se mozdulnak, mert dolgoznak. Hihetetlenül sok féle és fajta ember van kint szinte a világ minden pontjáról, és ha nem vagyunk szégyellősek vagy beszariak, akkor rengeteg nőt, férfit ismerhetünk meg.

Multikulti

Nagy-Britannia tele van más országokból érkezett emberekkel és ez különösen igaz Londonra. Rengetegen nincsenek ehhez hozzászokva. Ez ismét egy olyan sarokpont, ami miatt imádhatjuk, vagy épp utálhatjuk a kinti életet. Szinte elkerülhetetlen, hogy találkozzunk olyan szokásokkal, népekkel, egyénekkel, akik valamit úgy csinálnak, amitől a hideg kiráz bennünket, vagy legszívesebben behúznánk neki egyet. Ilyen azonban bőven van otthon is csak valamiért itt érzékenyebben érint bennünket.

Másfelől nem kötelező azokkal időt töltenünk, akiknek a szokásaival, viselkedésével nem vagyunk kibékülve. Nem szabad azonban kategórikusan kijelenteni, hogy valaki jó vagy rossz, és szerintem mindenki tud példát és ellenpéldát mondani. Van, aki büdösebb, van, aki koszosabb, van, aki hazudozik, de olyan is van, aki közvetlenebb, barátságosabb és segítőkészebb, mint akármelyik honfitársunk. A jókat kell megtartani, a többieket elkerülni, aki erre nem képes az előbb utóbb úgyis otthon találja magát.

UK-wallpaper-13

Időjárás

Aki kint van az pontosan tudja milyen, azonban otthonról mindig kapjuk a kérdéseket, hogy „tényleg folyton esik az eső”, „tényleg mindig szar idő van”. Hát nem! Tényleg fontos, mert a napsütés pozitívan hat a kedvünkre, és valóban kevesebbet süt a nap, mint otthon, de nem ANNYIVAL. Többet esik az eső, de nem annyival. Ritkábban van hó, ez tény. A páratartalom miatt télen a nulla fokot is olyan csontig hatolónak érezzük, mint otthon a -10-et, és bár nyáron nem megy fel 40 fokig a hőmérséklet, azért megkérdezném, hogy hány embernek hiányzik amikor 40 fokban lehúzott redőny mellett a ventillátort max fokozaton ölelgetve imádkozunk a szobában hogy legyen már este.

Munka és munkatársak

A napunk egyik felét a munkahelyen töltjük, ezért fontos, hogy ott jól érezzük magunkat. A legtöbb kijövő embernek azonban szembesülnie kell azzal, hogy nem tud egyből a szakmájában elhelyezkedni. Az, hogy idővel tud-e, rajta múlik, hogy mennyit tesz érte. Sok ember csak elégedetlenkedik, hogy ez nem jó meg az nem jó. Azok meg se érdemlik, és nem is fogják megszerezni azt a munkát, amire vágynak. Áldozat, és befektetett energia kell ahhoz, hogy kint célba érjünk.

A munkatársainkat nem mi választjuk, már ha nem vállalkozók vagyunk. Ez azonban nem igényel nagyobb toleranciát, mint a magyar munkahelyeken. A legfontosabb, hogy aki rendesen dolgozik az kint könnyebben halad felfelé a ranglétrán, mint otthon. A másik, amin érdemes elgondolkodni, hogy amikor helyzet van, akkor lépni kell. Keresni kell a lehetőségeket, és amikor akad egy jobb, akkor nem tökölni, hanem meglépni.

Szabadidő, és hogy mire használjuk

A végére hagytuk, de talán az egyik legfontosabb, hogy miként pihenjük ki magunkat, és hogyan kapcsolódunk ki, ha vége a munkának. Nagyon sokan dolgoznak napi 12 órákat és a minimális szabadidejüket a négy fal közt töltik. Tudjuk, hogy a szórakozás drágább, mint Magyarországon, de ha nem hagyjuk az agyunkat egy kicsit lepihenni, és nem csinálunk olyan tevékenységeket, amire utána szívesen emlékszünk vissza, akkor az csak kiégéshez és hazaköltözéshez vezet. Persze van, akinek ez a célja, de nem mindegy az sem, hogy amikor majd visszagondolunk, vagy megkérdezik, hogy „Naaa, milyen voooolt odakint”, akkor erre mit tudunk felelni. Elengedhetetlen, hogy a kitartó munka mellett legyen valami hobbink, vagy végezzünk szociális tevékenységeket rendszeresen, legyen az egy beszélgetés a konyhában este, vagy egy hatalmas buli reggelig a belvárosban.

Összességében azt tudom mondani mindenkinek, hogy:

A kerítés nincs kolbászból, és ezt abban a pillanatban megérezzük mind, amint a gép landolt a reptéren. Azonban kijönni egy hatalmas lehetőség! Lehetőség arra, hogy más szemszögből ismerd meg a világot, mint amit otthon láttál, hallottál. Lehetőség arra, hogy rengeteg új embert, barátot ismerj meg. Lehetőség arra, hogy rengeteg pénzt keress. És lehetőség arra, hogy jobban megismerd és tovább fejleszd magad, a személyiséged és egy komplexebb, jobb, kitartóbb és erősebb emberré válj, mint eddig voltál.  Itt találod Angliai magyaroknak szóló facebook csoportunkat.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után