Ma reggelre megszületett a szigetország sorsát eldöntő népszavazás végeredménye, ami rendkívül szoros volt, de végül a lakosság az ország felének megdöbbenésére az EU elhagyása mellett döntött.

12324-itok=LQ0Ks41a

Nagy-Britannia úgy döntött, hogy nem szeretne tovább az Európai Unió tagja maradni. A Brexitet milliók támogatták, ami David Cameron, brit miniszterelnök jövőjét is igen komolyan beárnyékolja. A sokak által nem várt végeredmény nem csak a lakosságot ingatta meg azonnal, hanem a befektetőket és az angol font árfolyamát is, ami hatalmas zuhanásba kezdett, és pillanatok alatt 31 éves minimumra zuhant. Jelenleg egy fontért 389 forintot kapunk, de minden bizonnyal ez tovább fog süllyedni.

A Londonban élők hatalmas fölénnyel a maradást támogatták, amire mindenki azt hitte, hogy döntő tényező lesz a végeredmény szempontjából, azonban Anglia többi része akkora fölénnyel a kilépés mellett tette le voksát, hogy azt a főváros végeredménye sem tudta ellensúlyozni. A mai napot máris úgy kezdik emlegetni, mint a függetlenség napja, Nagy-Britanniában.

nepszavazas

A kilépést támogató Boris Johnson és Michael Gove is egyetértett abban, hogy a miniszterelnöknek nem kell távoznia, azért mert a vesztes oldalon állt a népszavazásban, azonban a helyzete nem lesz egyszerű ezek után, és igen sok kérdés merül majd fel, hogy vajon neki lenne-e célszerű az állam élén maradnia.

A szavazáson a szavazati joggal rendelkezők 72%-a vett részt, ami minden eddiginél magasabb részvételi arány.

nepszavazas eredmeny

A végeredmény pedig úgy alakult, hogy 52% szavazott a kilépés, míg 48% a maradás mellett. Ez azt jelent, hogy közel 1.3 millió emberrel több szavazott arra, hogy elhagyjuk az EU-t.

nepszavazas szamokban

Ez a döntés az egész Európai Uniót megingathatja, ugyanis más országok is elgondolkozhatnak a kilépésen, pláne az után, hogy az egyik legerősebb gazdaság nem tart igényt rá. A tárgyalások az Unióval hamarosan megkezdődnek, azonban senki ne ijedjen meg, az elválás nem 5 perc lesz, hanem egy több éves folyamat. Itt találjátok, hogy mik a tervek Nagy-Britanniában arra az esetre, ha kilépünk.       Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára