David Cameron drámai bejelentést tett órákkal azután, hogy az ország úgy döntött, hogy kilép az EU-ból, miszerint lemond a miniszterelnöki tisztjéről.

cameron lemond

Miután a népszavazás eredménye drámaian és megdöbbentően végigsöpört Európán, a miniszterelnök bejelentette, hogy az országnak új vezetőségre van szüksége. Mindemellett, szintén hozzáfűzte, hogy a konzervatív párt októberi konferenciáján már egy új személynek kell a miniszterelnöki székben ülnie.

„A britek arra szavaztak, hogy elhagyjuk az Európai Uniót és tiszteletben kell tartani az akaratukat.” — mondta Cameron. „A brit nép akarata egy utasítás, amit végre kell hajtani.”

Remegő hanggal hozzátette: „Szeretem ezt az országot és megtiszteltetésnek érzem azt, hogy szolgálhatom és mindent meg fogok tenni a jövőben azért, hogy segítsem ezt a nagyszerű országot.”

Cameron kijelentette, hogy elfogadja a választók döntését, akik 52%/48% arányban a kilépésre szavaztak.

Azt mondta, hogy most már az utódjára hagyja azt, hogy a Liszaboni szerződés 50. cikkelyhez folyamodjon, amelynek értelmében elkezdődik a szigetország egykori partnereivel való új kereskedelmi kapcsolatok megbeszélésének két éves folyamata.

cameron2306j

„Az országnak új vezetőségre van szüksége, amely új irányt vesz.” — mondta Cameron. Miniszterelnökként mindent megteszek annak érdekében, hogy irányítás alatt tartsam ezt a hajót az elkövetkezendő hetekben és hónapokban, de úgy gondolom, hogy nem lenne helyes a részemről az, hogy én legyek az a kapitány, aki az országot a következő célállomáshoz kormányozza.”

A miniszterelnök bejelentése nagy valószínűséggel harcot idéz majd elő a konzervatív párt vezetéséért, amelyen belül már eleve nem hivatalos versengések folytak az EU népszavazás kampánya során. Úgy vélik, hogy az előző polgármester, Boris Johnson és a belügyminiszter, Theresa May fognak versenybe szállni a miniszterelnöki posztért.

Cameron „bátornak és szenvedélyesnek” nevezte a Leave kampányt és azzal folytatta, hogy megtesz mindent, hogy lenyugtassa a globális piacot a lemondása idején. A FTSE 100 szerint, a font értéke már percekkel a nyitás után 10%-ot csökkent.

Cameron bejelentését követően, több mint 50 parlamenti képviselő — köztük olyanok is, akik a Brexit mellett kampányoltak — csatlakozott a „mentsük meg Dave-et” kampányhoz, hogy megtartsák a miniszterelnököt a posztján.

Ezalatt, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk azt mondta, hogy a britek történelmi tettének nem szabadna hisztérikus reakciót kiváltania.

Tusk azt nyilatkozta, hogy teljesen tisztában van azzal, mennyire drámai ez a pillanat és arra figyelmeztetett, hogy lehetetlen előre jelezni, hogy mi fog történni a következőkben. „Nem rejtegetjük azt a tényt, hogy más eredményt akartunk a tegnapi népszavazáson. Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy mennyire komoly, sőt, drámai ez a pillanat politikailag. És nem lehet előre jelezni ennek az eseménynek a politikai következményeit, különösen az Egyesült Királyság részére. Ez egy történelmi pillanat, viszont, nem a hisztériás reakcióké.  Mindenkit biztosítani szeretnék arról, hogy erre a negatív forgatókönyvre is felkészültünk.”

Tusk hozzátette, hogy az EU nem egy olyan projekt, amely csak jó időkben áll ki a tagjai mellett. Az EU népszavazás eredményét itt találjátok.    Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára