Nagy-Britannia meg fogja bánni, hogy kilép az Unióból – figyelmeztet Jean-Claude Juncker, az Európai Tanács elnöke.

A Strasbourgban tartott éves State of Union ülésen azt mondta, tiszteletben tartják a brit nép döntését, de az Unió „könnyen továbblép” majd a kilépés után. Azt is felfedte, hogy 2019 március 30-án tervez egy csúcstalálkozót – az Egyesült Királyság hivatalos kilépése utáni napon -, amin majd megvitatják, hogy hogyan tovább.

Emellett bejelentette, hogy több reformot is terveznek az EU-n belül: szeretnék rávenni azokat a tagországokat, akik még nem használják az eurót, hogy vezessék be; kiterjesztenék a schengeni övezetet Romániára és Bulgáriára is; valamint ezen országok kormányfőit bevennék a Tanácsba is. Ezen felül lesz egy új pénzügyi és gazdasági minisztere az Uniónak (ez Emmanuel Macron ötlete volt), és az európai parlamenti képviselők választását is kissé átalakítanák.

„Március 29. Ez az a nap, amikor az UK végleg kilép az Unióból. Szomorú és tragikus pillanata lesz ez történelmünknek – mi örökké bánni fogjuk, és úgy gondolom, hamarosan a britek is. Azonban tisztelnünk kell a döntésüket, és tovább fogunk lépni, mert a Brexit nem minden – nem ez Európa jövője.” Azt is hozzátette, hogy szerinte az EU ezután nem hogy csökkenni, de nőni fog, és hamarosan több tagállam lesz, mint 27, bár azt is elismerte, hogy ez az ő elnöksége alatt már nem valószínű.

Meglehetősen derűs és fényes jövőt festett le az Unióval kapcsolatban, és hozott statisztikákat a gazdaság szárnyalásáról is. „Mindezek miatt hiszen – most az EU malmára hajt a szél. Nagyon jó lehetőségeink vannak most, de nem lesznek itt örökké. Ragadjuk hát meg a pillanatot.”

A State of Union ülés előtt néhány órával egyébként a brit kormány és az uniós képviselők megegyeztek abban, hogy elhalasztják a Brexit tárgyalások következő körét, ami jövő héten lett volna esedékes. A brit szóvivő szerint ez lehetőséget ad arra, hogy a felek „jobban átgondolják” a dolgokat, az unió egyik tárgyalófele azonban azt mondta, Theresa May csak minél többször igyekszik megzavarni a dolgokat, hogy megerősítse az UK helyzetét.      Forrás Hirdetőknek: [email protected]