Egyáltalán nem veszik el a munkahelyeket a brit dolgozók elől a külföldről érkezett EU bevándorlók, és az sem valószínű, hogy a Brexit és a drasztikus bevándorlás-csökkentés sokat javítana majd az angolok munkaügyi kilátásain – derül ki egy felmérésből, amit a brit cégek körében végeztek.

eu bevándorlók

Mindeközben a megkérdezett cégek majdnem fele küzdött munkaerőhiánnyal az elmúlt 12 hónap során. Csupán a 10%-uk mondta továbbá azt, hogy külföldi munkaerővel akarja specifikusan betölteni az üres helyeket, a nagy részünk inkább a megfelelő toborzásba, és a belső képzésekbe fektetne be – tette közzé a Brit Kereskedelmi Kamara. A felmérést több, mint ezernégyszáz vállalkozás megkérdezésével készítették el, ezeknek nagy része KKV-nak, vagyis kis- és középvállakozásnak számít. Azt is megjegyezték az elemzésükben, hogy ez egyértelműen cáfolja azt a mítoszt, miszerint a vállalatok szívesebben alkalmaznak külföldi munkaerőt, mint hazait.

Arra is figyelmeztetett a Kamara, hogy a bevándorlás redukálása nem fogja automatikusan garantálni a könnyebb munkához jutást a briteknek. Csak minden ötödik cég mondta ugyanis, hogy a szigorodó határkontroll hatására jobban koncentrálnának a helyi munkaerőre a toborzás során. Pedig a kilépés melletti kampány előszeretettel használta ki a szavazók félelmét arra vonatkozóan, hogy a bevándorlók „ellopják” a munkát előlük. Sőt azóta is megjelenik ez az elem a kormány üzenetei között, mikor azt hangsúlyozzák, hogy hajlandóak a határellenőrzés szigorítását az egységes piac előnyei elé helyezni.

Sőt az sem igaz, hogy hogy a beáramló EU bevándorlók és a világ más részeiről érkező munkások miatt nem nőnek a bérek. Sok minden hozzájárul ehhez – Britannia alacsony termelékenysége, a szakszervezetek szorongatása mondjuk nagyban, de a bevándorlás szinte elenyésző mértékben. Mindezek miatt pedig az infláció nő, a bérek pedig nem tudnak ugyanolyan ütemben nőni.

A brit vállalkozások 40%-a alkalmaz külföldi munkaerőt, 23% olyat, aki nem az Unióból származik. A kilépéspárti britek vélekedéseinek ellenére pedig csupán 8% mondta azt, hogy kifejezetten külföldi munkaerőt keresnek üresedés esetén. Szintén negyven százalék mondta azt, hogy a bevándorlás szigorítása rossz hatással lenne a cégére.

A foglalkoztatási ráta egyébként jelenleg hosszú idő óta a legmagasabb, 40 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség (4,4%). Az persze igaz, hogy vannak olyan részei Angliának, ahol a többi régiónál magasabb a munkanélküliség, például Észak-Angliában – nem olyan meglepő hát, hogy ezen a területen sokan szavaztak a kilépésre. Így érthető az is, hogy tudnak ezek a mítoszok fennmaradni. Hiszen valakit hibáztatni kell.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]