A Brexit tárgyalások uniós vezetője szerint Nagy-Britannia egy „lehetetlen” megállapodást erőltet, amiben megtartana minden uniós tagsággal járó előnyt annak ellenére, hogy közben kiszáll belőle.

brexit targyalasok

Michel Barnier szerint az Egyesült Királyság egyáltalán nem gondolta át a „kellő mélységekig”, hogy mivel is jár az, ha ott hagyják az EU-t, és hogy úgy tűnik a tárgyalások alatt a szigetország végig „kellemes nosztalgiával” gondol az tagsággal járó előnyökre, ezért ragaszkodik hozzájuk. Azt is hozzátette, hogy még mindig nem volt érdemleges döntés egyik kulcsfontosságú ügyben sem. David Davis, a britek képviselője ennél jóval pozitívabban nyilatkozott a dologról, szerinte ez a hét „sok stresszel járt, de tettek néhány konkrét előrelépést”.

„Nagy-Britannia vissza akarja venni a kontrollt a határai és a törvényei felett, a saját szabályait akarja, de közben meg akar tartani rengeteg EU-s sztenderdet és előnyt is az előterjesztett papírjuk szerint” – mondta Barnier a hetet összegző sajtótájékoztatón. „Ez egyszerűen lehetetlen: nem szállhatsz ki úgy az egységes piacról úgy, hogy közben megtartod a szabályrendszerét.”

„Ahogy azt már rengetegszer hangsúlyoztam, rengeteg következménye lesz a kilépésnek az állampolgárokra, a vállalkozásokra, mindenkire nézve. Talán ezeket nem vitatták meg kellő mélységig az Egyesült Királyságba, mielőtt a népszavazáson döntöttek. Így most ideje megértetni mindenkivel: azzal, hogy már nem tagja az ország az egységes piacnak, nem kaphatja meg az ezzel járó előnyöket sem.”

„Amikor a David által írt papírokat olvastam, azt vettem észre bizonyos pontok kérésekor egy kellemes nosztalgiával beszél az egységes piaccal járó előnyökről. De ahogy már korábban is mondtam, a Brexit az Brexit. A kilépés az egységes piacról azt jelenti, hogy kilépnek az egységes piacról.”

Davis erre azt mondta, hogy „ő nem hinne az egységes piacban maradásban nosztalgiából”. Azt is hozzátette, hogy jövő héten még további javaslattételeket fognak publikálni, különböző témákban – egyébként sokan kritizálták a kormányt amiatt, hogy a „válási számláról” még semmilyen hivatalos álláspontot nem adtak ki. „A brexit tárgyalások harmadik köre nagyon produktív volt, és egy fontos mérföldkő a további előrehaladásokhoz” – mondta Davis, ami egy jóval bizakodóbb kijelentés Barnierénél. „A kezdettől tudtuk, hogy lesznek rázós kérdések, mivel sok dologban nem egyeznek a nézőpontjaink.”

Állítólag amiben sikerült valóban haladást elérni, az az észak-ír határt érintő kérdéskör, bár még nem született teljes körű megegyezés. Mindeközben a font árfolyama az utóbbi hetekben tovább esett. Forrás Hirdetőknek: [email protected]