Nagy-Britannia a Brexit után újra csatlakozik az EU Horizon programjához – a brit miniszterelnök bejelentése 1

Rishi Sunak kijavította a Boris Johnson által a Brexit során okozott egyik újabb problémát mégpedig, hogy megegyezett Brüsszellel arról, hogy az Egyesült Királyság újra csatlakozzon az EU 85 milliárd font értékű Horizon névre hallgató tudományos kutatási programjához.

Nagy-Britannia a Brexit után újra csatlakozik az EU Horizon programjához – a brit miniszterelnök bejelentése 3

Hónapokig tartó bizonytalanság után a kormány most közölte, hogy aláírtak egy új megállapodást, amely lehetővé teszi a brit kutatók számára, hogy pályázhatnak támogatásokra és részt vegyenek a Horizonos projektekben. A lépés óriási megkönnyebbülést jelent a tudósok számára, akik nem egyszer figyelmeztettek arra, hogy a brit kutatók a Brexit óta eltelt két év nagy részében hanyagolni kényszerültek az európai kollégákkal való együttműködést.

Nagy-Britannia kezdetben meg akarta tartani a tagságát a Brüsszellel kötött Brexit utáni kereskedelmi megállapodás keretében, de ez az észak-írországi megállapodásokkal kapcsolatos viták során egy megtorlás részeként meghiúsult. A megállapodás csütörtöki bejelentésekor a brit miniszterelnök azt mondta, hogy „megfelelő megállapodást szeretne kötni az Egyesült Királyság számára, amely páratlan kutatási lehetőségeket nyit meg”, miközben gondoskodik arról, hogy „a brit adófizetők számára is a megfelelő megállapodás legyen”.

Paul Stewart professzor, az Orvostudományi Akadémia klinikai alelnöke azt mondta, hogy ez „egy kulcsfontosságú pillanat volt az Egyesült Királyság számára”, és a kutatók „örömmel vették tudomásul ezt a hatalmas hírt”.

Az ismert tudós elmondása szerint ez egy “nagyon erős üzenet mindenki számára arról, hogy az Egyesült Királyság nyitott az üzleti megállapodásokra”, majd hozzátette: “Az egészségügyi kutatás nemzetközi törekvés, a legjobb ötletek támogatásán alapszik, de ugyanolyan fontos a határokon átnyúló hálózatok létrehozása is.”

A miniszterelnök szerdán felhívta Ursula Von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy megerősítse a megállapodást. Az Egyesült Királyságnak a jelen állás szerint nem kell befizetnie a rendszerbe visszamenőleg arra a két évre, amíg nem volt jelen. A brit költségek 2024 januárjában kezdődnek újra.

„A rengeteg szakértelem és tapasztalat birtokában olyan megállapodást kötöttünk, amely lehetővé teszi az Egyesült Királyság tudósai számára, hogy részt vegyenek a világ legnagyobb kutatási együttműködési programjában, a Horizon Europe-ban” – mondta Sunak.

A kormány azt is kiemelte, hogy a megállapodásba beépítenek egy úgynevezett „visszakövetelési” mechanizmust is, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság kártérítést kap, ha a brit tudósok aránylag lényegesen kevesebb pénzt kapnak, mint amennyit az Egyesült Királyság a programba belepumpál.

A Horizon egy együttműködés Európa vezető kutatóintézetei és technológiai vállalatai között. Az EU-tagállamok pénzzel járulnak hozzá a működtetéséhez, amelyeket azután az arra pályázó egyéneknek és szervezeteknek osztanak ki olyan témák kutatására, mint az éghajlatváltozás, az orvostudomány fejlődése vagy a mesterséges intelligencia.

Sir Adrian Smith, a Royal Society elnöke „fantasztikus hírnek” nevezte a bejelentést, és hozzátette: „A tudomány nagyon sokat kínál a globális kihívások leküzdésében és az életminőség javításában – ma a kormány és az EU ezzel a megállapodással egy nagy lökést adott ennek.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után