Mostantól akár 2 év börtönt is kaphat Nagy-Britanniában az, aki „dick pic”-et küld valakinek 1

A „cyberflashing”, vagy más néven az interneten való villantás egy nemrég bevezetett törvénymódosítás óta bűncselekménynek minősül Nagy-Britanniában, és akit bűnösnek találnak egy ilyen vétség elkövetésében, az akár kettő év börtönbüntetést is kaphat.

Mostantól akár 2 év börtönt is kaphat Nagy-Britanniában az, aki „dick pic”-et küld valakinek 3

Ha egészen pontosak akarunk lenni, “cyberflashing” alatt azt kell érteni, amikor kéretlen szexuális tartalmú képet küldenek egy adott személynek közösségi médián, társkereső alkalmazásokon vagy valamilyen egyéb adatmegosztó szolgáltatáson, például Bluetoothon vagy épp Airdropon keresztül. Az új irányelv azt jelenti, hogy az “internetes villantásért” kiszabható maximális büntetés megegyezik a szeméremsértésért kiszabható maximummal.

Az APPG jelentése azt is kimutatta, hogy a szexuális zaklatás esetei 80 százalékra emelkedtek a 18–34 évesek körében, és 98 százalékukat soha nem jelentik be. A megkérdezett nők több mint fele azt nyilatkozta, hogy nem gondolja, hogy az eset elég komoly ahhoz, hogy jelentsék.

Annak érdekében, hogy több áldozatot bátorítsanak arra, hogy jelentsék az ilyen eseteket – és biztosítsák a büntetőeljárások következetes lefolytatását – az új fejezet pontosítja a szóban forgó bűncselekmények definícióit, jogi vonatkozásait és a kiszabható büntetések mértékét is.

Egy Jessica Ringrose, szociológus professzor által 2020-ban végzett kutatás szerint a 12-18 éves lányoknak összesen 76%-ának küldenek kéretlen meztelen képeket fiúkról vagy férfiakról (ami egészen elképesztően magas arány). Eközben a YouGov 2018-as kutatása arra az eredményre jutott, hogy a 18 és 34 év közötti fiatal nőknek pedig közel az 50%-a kapott kéretlen szexuális tartalmú fotókat.

A rengeteg embert felháborító szokást betiltó törvény célja az emberek biztonságának megőrzése az internet használata közben is.

Ha valakinek az AirDrop beállításai „mindenki” értékre vannak állítva, az pl. azt jelenti, hogy valaki olyan is tud tartalmat küldeni, aki nincs a hozzáadott névjegyeink közt – és a küldő személyazonossága ráadásul rejtve maradhat. Egy szexuális tartalmú fénykép előnézete így néha megjelenhet az eszközön – ami azt jelenti, hogy az áldozatok kénytelenek megtekinteni, még akkor is, ha a fájl letöltését elutasítják.

Az új törvény sokak örömére nagyobb jogi felelősséget ró a közösségi média platformokra, keresőmotorokra és más webhelyekre a szolgáltatásaikon megjelenő illegális és káros tartalmakat illetően. Ez magában foglalja a sértő e-mailek, közösségi média bejegyzések és WhatsApp üzenetek küldését is.

A kormány egyik szóvivője szerint a nők és lányok védelme a legfontosabb prioritás: „Ezért tartjuk hosszabb ideig rács mögött a szexuális bűncselekmények elkövetőit, és adunk a családon belüli erőszak áldozatainak több időt a támadások bejelentésére. A cyber flashing konkrét bűncselekménnyé tétele a legújabb lépés – egyértelmű üzenetet küldve ezzel az elkövetőknek, hogy tettükért börtönbüntetésre számíthatnak.”

„A technológia képes összehozni az embereket, és jobbá tenni az életünket, de lehetővé teheti a bántalmazni, ártani és zaklatni vágyók számára az ilyen ártó viselkedését is. Az új online biztonsági törvénytervezet arra fogja kényszeríteni a technológiai vállalatokat, hogy ne hagyják platformjaik használatát aljas kiberbűnözés elkövetésére. Azok pedig, akik ezt a szörnyű viselkedési formát továbbra sem hagyják abba, sokkal keményebb következményekre számítsanak.” – nyilatkozta Nadine Dorries, a téma kapcsán.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után