Mire számíthat a magyar válogatott a 2024-es Eb-n? 1

A futballtörténelem iránt érdeklődő szurkolók tudják: egy időben komoly erőt képviselt a kis Magyarország válogatottja. 1926-ban a magyarok történetük legnagyobb győzelmét aratták , 13:1-re legyőzték a franciákat – akkoriban más volt az elszámolás, most viszont már nehéz elképzelni a trikolórok magabiztos győzelmét a gall Kakasok felett. A magyar válogatott 1954-ben vb-ezüstérmet szerzett, 1962-ben és 1966-ban kétszer is negyeddöntőig jutott. Az 1964-es Eb-n bronzot szereztek, 1972-ben az elődöntőben álltak meg. Lenyűgöző, nem?

 

És akkor jött az esés. Az 1976-os Eb-vel kezdődően, ahol mindössze négy résztvevő volt, Magyarország csak 2016-ban jutott ki az Eb-re, amikor a bajnokság 24 csapatosra bővült. Az 1990-es vb újabb kellemetlen sorozatot indított el a magyarok számára, de a mai napig tart – a magyarok nem tudnak kijutni a világbajnokságra. Ezalatt a kelet-európai nemzet nemcsak az első osztályból esett ki, hanem a másodikból is, és helyenként kifejezetten középszerűnek tűnt.

Mire számíthat a magyar válogatott a 2024-es Eb-n? 3

A 24 résztvevősre bővült kontinensviadalon azonban fokozatosan látszik a javulás: 2016-ban egyből a rájátszásba lehetett jutni, 2020-ban már a csoportkörre korlátozódott. A 18/19-es Nemzetek Ligájában a magyarok a C divízióban indultak, zsinórban két szezonban feljutottak, majd sikerült megtartani regisztrációjukat az A osztályban, ahol most tartanak. A csapat, amely az 1990-es és 2000-es években helyenként egészen a kilencvenes évekig visszaesett a FIFA-ranglistán, mára a világ legjobb 30-a között van.

De még ez sem igazán a múlt század közepének csodálatos válogatottjának visszatérése. A magyarok azt remélik minden következő eseménytől, hogy megismétlik végre a régi nagy diadalokat, és az Euro-2024 újabb esélyt jelent az újabb jó eredményekre. A szurkolók legalább az új évezred eddigi rekordját szeretnék megdönteni, és bejutni az EB negyeddöntőjébe. Ha szereted a sportfogadást, látogass el a Mostbet velemenyek.

A kvalifikáció megnyerése nem ok a büszkeségre

Tizenöt évvel ezelőtt a magyar szurkolók nagy örömmel hallhatták , hogy a Trikolorok nemcsak egy nagy tornára kvalifikálták magukat, hanem a selejtezőcsoportjukat is megnyerték. Ezzel valószínűleg most is elégedettek lennének, de el kell ismerni: a magyaroknak szerencséjük volt a 2024-es Európa-bajnokság válogatósorsolásával, ahol egyetlen élvonalbeli ellenfelük sem volt. Ilyen csoportban Magyarország nem kapott ki – 5 győzelem, 3 döntetlen.

A kérdés azonban az, hogy milyen ellenfeleket vertek meg a magyarok. A szerbek, akik 4 pont hátránnyal zártak a második helyen, sosem voltak túl nagy csapat a jugoszlávok nélkül. Figyelemre méltó, hogy a Szerbiával vívott meccsen Magyarország csak felkapott, és döntetlent adott a többi, még szerényebb ellenfélnek – montenegróinak, litvánnak és az elmúlt években nem brillírozó bolgároknak. És nem volt más ellenfél! Kiderült tehát, hogy önmagában az Eb-be jutás vagy a csoportgyőzelem nem akkora eredmény.

Magán az EB-n sokkal nehezebb lesz

Ha a 24 csapatosra bővített Európa-bajnokságon viszonylag gyenge csapatok is szerepelnek, az A Quartet, ahol Magyarország kapott helyet, két góllal erősebb, mint a Trikolorok válogatócsoportja. Ők lesznek a magyarok ellenfelei.

  • Németország. Az utóbbi időben a nagy csapat őszintén bolondozott – a hagyományos favorit az előző két világbajnokságon nem kapott ki a csoportból, az Euro-2020-on pedig a ⅛ döntőjében állt meg. A magyarok 2022-ben a németekkel játszottak a Nemzetek Ligájában – és 4 pontot szereztek személyes találkozókon. A Bundesliga azonban a jelenlegi állapotában és a hivatalos mérkőzések hosszú szünete után is (ők házigazdaként nem jutottak ki) továbbra is nagyon komoly versenytársa Magyarországnak.
  • Svájc. Ráadásul nem egészen az a rendkívül magabiztos csapat, mint néhány éve – legalábbis a válogatás második helye ötpontos Romániától és mindössze kétpontos izraeli előnnyel felvet kérdéseket. Mindazonáltal ez egy olyan csapat, amely az elmúlt három világbajnokságon és az Euro-2016-on folyamatosan bejutott a ⅛-be, és az előző kontinentális fórumon a negyeddöntőben megállt. Ebben a században a magyarok nem nyertek a svájciak ellen, a legutóbbi – 2017-es – meccs pedig vidám 5:2-es eredménnyel zárult.
  • Skócia. Az egyetlen ellenfél a kvartettben, amely a FIFA-minősítésben Magyarországnál alacsonyabb. A kvalifikációban kihagyták a spanyolokat (igaz, hazai pályán vereséget szenvedtek), míg Norvégiát és Grúziát jelentősen megelőzték, a jelenleg hiányzó Ciprusról nem is beszélve. A skótok negyed évszázada nem jártak világbajnokságon, nagyon hosszú szünet után jutottak ki az előző Eb-re – az egy pont kedvéért. A Nemzetek Ligájában azonban a kelták a 24/25-ös szezonban először bejutottak az A divízióba, és 2018 egyetlen személyes találkozóján is kis híján legyőzték a magyarokat.

A Nemzetek Ligája szerint a társaság általában úgy néz ki, mint egy halálcsoport, mert minden tagja az A divízió képviselője. Két nemzeti csapat azonban garantáltan bejut a rájátszásba, plusz egy harmadik – ha a négy közé kerül legjobb az utolsó előtti lépcsőfokot elfoglaló hat csapat között. És ha a magyarok a fogadóirodák szerint csak a harmadik legesélyesebb győztesek a kvartettnek magas, 8,0-ás együtthatójával, akkor a továbbjutás egészen reális marad – 1,68 a siker, szemben a 2,2 a kudarc. Skócia feleslegesnek tűnik ilyen menetrendek mellett.

Milyen esélyek vannak a rájátszásban?

A ⅛-ben a magyarok bármilyen ellenfelet megszerezhetnek – minden attól függ, hogy a Trikolorok hol foglalnak helyet. Vegyük figyelembe, hogy egy-egy kvartettből „majdnem három” csapat kikerülésével a favoritok – a németek és a svájciak – megengedhetik maguknak a lassú fellendülést, így még az első helyen is Magyarország marad. Elméletileg ez kellemesebb sorsolást biztosít, de még ilyen időbeosztások mellett is nagyon erős ellenféllel találkozhatunk, aki csoportjában nem sietett erőt mutatni.

A fogadóirodák nagyon magasra értékelik az Eb-győztes magyarokat – 81-es koefficienssel, amivel a trikolórok csak a tizenötödik esélyesek a címre, egy szinten a skótokkal, sőt még a szerbek alatt is, akiket Magyarország megkerült a kvalifikációban. Ám az átlag magyar szurkoló most egy garantált negyeddöntőbe szállna bele, ami, mint látjuk, nem teljesíthetetlen álom.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után