Minden összeomolhat a Brexit tárgyalások körül: Boris Johnson a nemzetközi jogot sértő húzásra készül 1

Boris Johnsont figyelmeztették saját parlamenti képviselői esetleges lázadására annak ellenére, hogy ellentmondásos tervét, hogy a Brexit-megállapodás több fő pontját felülírja, a brit parlament alsóháza elfogadta és megszavazta.

Minden összeomolhat a Brexit tárgyalások körül: Boris Johnson a nemzetközi jogot sértő húzásra készül 3

A brit miniszterelnök elmondása szerint a jogszabályra azért van szükség, hogy megakadályozza az EU-t a Brexit megállapodás rendelkezéseinek „szélsőséges és ésszerűtlen” értelmezésében. Néhány vezető konzervatív párti politikus azonban arra figyelmeztetett, hogy egyszerűen nem tudja támogatni a jogszabályt a jelenlegi formájában, tekintve, hogy a miniszterek múlt héten beismerték, hogy az megszegi a nemzetközi jogot.

A képviselők hétfőn este a parlament alsóházában szavaztak az Egyesült Királyság belső piaci törvénytervezetéről, amit 340–263-ra – a kormány 77 fős többségével – el is fogadtak. Két tory képviselő – Sir Roger Gale és Andrew Percy – a törvényjavaslat ellen szavaztak, míg 30-an nem adtak le szavazatot, bár úgy tudni közülük többen az ellenzékkel értettek egyet. A Kormány győzelmét megerősítette hét DUP-képviselő szavazata is.

A képviselők kedden kezdik meg a törvényjavaslat részletes, soronkénti vizsgálatát, az észak-írországi rendelkezések módosításairól pedig a jövő héten várható szavazás. Sir Roger elismerte, hogy jómaga a párton belül “parányi kisebbségében” van a törvényjavaslat elleni szavazatával, de azt jósolta, hogy mások is fellázadhatnak majd, amikor a parlament elkezdi megvizsgálni a benyújtott módosítási javaslatokat.

David Cameron volt miniszterelnök még a vita kezdete előtt kifejezte “aggodalmait”, emellett Sajid Javid volt pénzügyminiszter és Geoffrey Cox volt főügyész is azt mondta, hogy nem tudják támogatni a Brexit megállapodás felülírását.

Mr. Cameron felszólalása – aki szerint a nemzetközi szerződéses kötelezettségeket megszegő jogszabályok elfogadása “a legutolsó dolog, amit fontolóra kell vennie” – egyben azt is jelenti, hogy mind az öt még élő volt miniszterelnök a törvényjavaslat ellen szólalt fel.

A parlament alsóházában a miniszterelnök – aki szokatlan módon saját beszédével indította a vitát – azt mondta, hogy a “védő” intézkedésekre azért volt szükség, mert az EU megpróbálja “kihasználni” az észak-írországi helyzetet, hogy a Brexit utáni szabadkereskedelemről folytatott tárgyalásokban jobb pozícióba hozzák magukat.

Szerinte a brüsszeli tárgyalók azzal fenyegetőznek, hogy betiltják az Egyesült Királyság élelmiszeripari termékeinek értékesítését az EU-ban, ami egyben “azonnali és automatikus” tilalmat jelent az ilyen áruk Nagy-Britanniából többek közt Észak-Írországba történő szállítására is.

„Nem állhat elő olyan helyzet, hogy hazánk határain belül diktálhasson egy külföldi hatalom vagy nemzetközi szervezet. Semmilyen brit miniszterelnök, vagy kormány, sem pedig a parlament soha nem fogadhat el ilyesfajta szabályokat.” – mondta Mr. Johnson.

A munkáspárt oldalát képviselő Ed Miliband szerint Mr. Johnson csak magát okolhatja, hogy aláírta a kilépési megállapodást. “Vagy eleve nem volt őszinte az országgal a szerződés kapcsán, vagy ő maga sem értette” – mondta Miliband.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után