Minden IS volt Londonban tegnap este: tüntetés, tűzijáték, összecsapás a rendőrökkel és még sorolhatnánk 1

A londoni rendőrségnek tömeget kellett oszlatnia, miután a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, és többek közt felgyújtottak egy Boris Johnsont ábrázoló transparenst is London központjában. Az összecsapás és zavargás során több rendőr is megsérült.

Minden IS volt Londonban tegnap este: tüntetés, tűzijáték, összecsapás a rendőrökkel és még sorolhatnánk 3

Még tűzijátékokat is lőttek a rendőrökre a Million Mask March tüntetésen résztvevők egyes tagjai, és a Fővárosi Rendőrség megerősítette, hogy összesen 12 embert tartóztattak le különféle bűncselekmények miatt, és mindeközben nyolc rendőr is megsérült. Pénteken, azaz tegnap volt ugyanis a Bonfire Night, ami már hosszú évek óta a látványos tűzijáték, és ünneplés mellett tüntetésekkel is tarkítva van.

Minden IS volt Londonban tegnap este: tüntetés, tűzijáték, összecsapás a rendőrökkel és még sorolhatnánk 4

A miniszterelnök, Boris Johnson képmását a Trafalgar Square-en gyújtották fel, ahol már kora este tömegek gyűltek össze, akik közül sokan Guy Fawkes maszkot viseltek. A tüntetők közül sokan transzparensekkel tiltakoztak a hónapokkal ezelőtt teljesen feloldott Covid-korlátozások ellen, míg mások az oltás ellenes gondolataiknak adtak hangot.

A Met Police megerősítette, hogy „többen is veszélyes módon gyújtották meg a tűzijátékokat és rakétákat”, amelyek közül néhány emiatt „embereket talált el, vagy a tömeg közvetlen közelében robbant fel”. Éppen emiatt, ahogy a dolgok kezdtek eldurvulni, elrendelték az összegyűlt tömeg feloszlatását valamivel este 9 óra előtt.

Minden IS volt Londonban tegnap este: tüntetés, tűzijáték, összecsapás a rendőrökkel és még sorolhatnánk 5

Néhányan a tűzijátékokat direkt a rendőrökre lőtték ki, amivel arra kényszerítették a rohamrendőröket, hogy betörjenek a tömegbe, és elkobozzák a rakétákat. (A minden évben megrendezésre kerülő nagyszabású tűzijátékok nagy része egyébként szombaton és vasárnap esedékes, de sok helyszínen már pénteken is voltak ilyen jellegű szervezett események)

Az egyik skóciai rendezvény is csetepatéba fulladt az éjszaka során, ahol három tűzoltót támadtak meg többen, amelynek következtében egyikük kórházi kezelésre is szorult, bár sérüléseik súlyossága nem ismert. A Skót Tűzoltó- és Mentőszolgálat felszólította a lakosságot, hogy tartsák tiszteletben dolgozóikat, Martin Blunden főtiszt Twitter-üzenetében ezt írta:

Minden IS volt Londonban tegnap este: tüntetés, tűzijáték, összecsapás a rendőrökkel és még sorolhatnánk 6

„Kevesebb, mint két órája tart a Bonfire Night és már három támadás volt. Kérjük, ne támadják meg a Skót Tűzoltó- és Mentőszolgálat tűzoltóit, akik csak a munkájukat végzik. Egyébként is, mi értelme rájuk támadni, amikor ők pont azért vannak, hogy magukat védjék?”

Minden IS volt Londonban tegnap este: tüntetés, tűzijáték, összecsapás a rendőrökkel és még sorolhatnánk 7

A Million Mask March, vagy más néven „Vendetta hadművelet”, egy minden évben megrendezett tiltakozás, amelyre általában november 5-én kerül sor, a Bonfire Night-tal egy időben. Ez egy Kormány- és intézményellenes tüntetés, amelyet először 2012-ben rendeztek meg, és azóta minden évben megrendezik a világ számos városában, és rendszerint a londoni és a washingtoni tüntetések a legjelentősebbek.   Forrás

Megosztás