Fontos tudnivalók, ha betegség miatt nem tudunk dolgozni Angliában (fizetés, szabi, stb.) 1

Ha egy idegen országban dolgozunk, nem lehet könnyű beilleszkednünk egy eltérő kultúrába, sőt, olykor a munkamorál és a munkatörvények is különbözhetnek attól, amit otthon megszoktunk. Korábban, már sokat írtunk arról, hogy milyen jogaink vannak alkalmazottként különböző munkaviszonyokban. Most azt próbáljuk röviden összefoglalni nektek, hogy mik a jogaink akkor, ha betegség esetén nem tudunk rövidebb vagy hosszabb ideig dolgozni.

Hogyan vegyünk ki betegszabadságot?

Ha több mint 7 napig betegeskedünk, és nem tudunk emiatt munkába menni, elég, ha az orvosunktól egy rövid írott megjegyzést kérünk az állapotunkra vonatokozóan (fit note). Ha éppen a szabadságunk előtt vagy az alatt vagyunk betegek, akkor ezt az időtartamot kivehetjük betegszabadságnak.

Fontos tudnivalók, ha betegség miatt nem tudunk dolgozni Angliában (fizetés, szabi, stb.) 3

Orvosi igazolás (fit note) és beteglap (proof of sickness)

Ha több mint 7 napig betegeskedünk egyhuzamban (beleértve a hétvégét is), és nem tudunk emiatt munkába menni, a munkáltatónknak adnunk kell egy orvosi igazolást az állapotunkról (fit note vagy sick note). Ezt az igazolást kórházi orvostól vagy házi orvostól lehet kérni. Ha az igazolást a hetedik nap eltelte előtt kérjük, előfordulhat, hogy egy bizonyos összegű díjat is ki kell érte fizetnünk. Magánorvosok akár 45 – 60 fontot is elkérhetnek érte.

Az orvosi igazolás arról tanúskodhat, hogy betegek vagyunk, amiért „nem vagyunk képesek a munkavégzésre” (not fit for work), vagy pedig, hogy „képesek lehetünk” rá (may be fit for work) (ez arra értendő, ha betegek vagyunk, de bizonyos változtatás ellenében tudnánk végezni a dolgunkat).

Ha az orvosi igazolás szerint, „képesek lehetünk a munkavégzésre”, beszélnünk kell a munkáltatónkkal az esetleges változtatásokról, amelyek segíthetnek visszatérni a munkához (pl. eltérő munkaidő, vagy más feladatok). Ha nem sikerül a változtatásokban megállapodni, akkor úgy kell tekinteni minket, alkalmazottakat, hogy nem megfelelő az egészségi állapotunk a munkavégzésre (not fit for work). Az egészségügyi igazolás eredetijét a munkáltatónak kell átadni, a másolatot pedig nekünk kell megtartanunk.

Önigazolás (self-certification)

A munkáltatók megkérhetik az alkalmazottakat arra is, hogy töltsenek ki egy formanyomtatványt, miután visszatérnek dolgozni a betegségük után, ha az nem több 7 napnál. Ez az ún. önigazolás (self-certification). Az alkalmazottak saját maguk írják le a betegségük okát, amiért képtelenek voltak dolgozni.

Betegszabadság és fizetett szabadság

Alkalmazottként, akkor is jogosultak vagyunk törvényes szabadságra, ha huzamosabb ideig nem jelenünk meg a munkahelyünkön betegség miatt (nem számít, meddig). Ha nem használtuk fel a szabadnapjainkat betegség miatt, azt át lehet és kell vezetni a következő évre. Ha éppen a szabadságunk előtt betegeskedünk, vagy esetleg az alatt, akkor a szabadságot kivehetjük betegszabadságként is. Így megmaradnak a szabadságra kivenni szánt napjaink.

Azonban, úgy is dönthetünk, hogy a szabadságunkat a betegeskedésünk idejére vesszük ki. Ez akkor lehet ésszerű megoldás, ha már nem vehetünk ki több betegszabadságot. Részletesebb infót a kormány oldalán angol nyelven itt találsz.

Fizetés betegszabadság alatt

Ha megváltoztatjuk a szabadságunkat betegszabadságra, akkor erre az időre táppénzt fogunk kapni a munkáltatónktól, nem pedig a kötelező éves fizetett szabadságért járó összeget. Azonban, vannak esetek, amikor ez nem így történik:

  • nem felelünk meg a táppénzhez szükséges szabályoknak;
  • foglalkozási megbetegedés miatt nem dolgozunk és kapunk táppénzt.

Visszatérés a munkába

Ha az alkalmazott a betegsége miatt fogyatékossá vált, a munkáltatónak változtatnia kell a munkakörülményeken. Ezeket a változásokat indokolt átalakításoknak nevezik (reasonable adjustments), amibe bele tartozhat a rövidebb munkaidő is.

Hosszú-távú megbetegedés

Ha több mint 4 hétig nem tudunk dolgozni betegség miatt, az hosszú-távú megbetegedésnek tekinthető. Még ebben az esetben is jogosultak vagyunk az éves szabadságunkra.

Segítség a munkába való visszatéréshez

A hosszútávon betegeskedő alkalmazottak megkérhetik a munkáltatójukat vagy a háziorvosukat arra, hogy úgy utaljanak rájuk, hogy alkalmasak a munkavégzésre, ha a dolgozónak a következőkre van szüksége:

  • egészségügyi és munkaügyi tanácsadás;
  • munkára való alkalmasság értékelése.

Az alkalmazott dönthet úgy, hogy visszatér a munkatervhez, amely történhet egy bizonyos menetrend szerint, ha az megfelelő. A munkáltató pedig elfogathatja a munkatervhez való visszatérést.

A hosszú-távon betegeskedő alkalmazott elbocsátása

A munkáltató elbocsáthatja a sokáig betegeskedő dolgozóját. Azonban, mielőtt ehhez folyamodna, a következőket még meg kell tennie:

  • fontolóra kell vennie, hogy az alkalmazottja esetleg, vissza tud-e térni a munkába (például rugalmas munkaidőben, részmunkaidőben, esetleg, más, kevésbé stresszes munkakörben (szükség esetén, betanítással));
  • konzultálnia kell az alkalmazottjával arról, hogy mikor tudna visszatérni a munkába, és hogy az egészsége fog-e javulni.

Ha az alkalmazott úgy érzi, hogy igazságtalanul bocsátották el, panaszt tehet a munkaügyi bíróságon.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után