Mi történik, ha Károly király lemond a trónról a tegnapi bejelentés után? 1

Ha Károly király a rák diagnózisa miatt vagy bármilyen más okból úgy dönt, hogy lemond a trónról, a trón a királyi család következő trónörökösére szállna át az öröklési rendnek megfelelően.

Mi történik, ha Károly király lemond a trónról a tegnapi bejelentés után? 3

Ilyen esetek ritkán fordulnak elő, az utolsó lemondásra 1936-ban került sor. Ekkor VIII. Edward király visszalépett királyi kötelezettségeitől, hogy feleségül vegye Wallis Simpsont, egy amerikai színészt. A brit monarchiában több száz évig tabunak számított az elvált személyhez fűződő házasság.

A király – akiről a Buckingham-palota hétfőn bejelentette, hogy rákos – 2022. szeptember 8., a királynő halála óta az államfő. Ha esetleg rossz egészségi állapota miatt visszalépne, a korona a soron következő trónörökösre kerülne.

Szilveszterkor II. Margrethe bejelentette, hogy lemond dán királynői tisztségéről, a közelmúltban rajta elvégzett hátműtétre hivatkozva, és azt mondta, hogy az idő „eljárt felette”. Legidősebb fia, Frederik lesz az utóda. Az Egyesült Királyságban, ha Károly hasonló módon gondolkodva szintén lemondana a trónról, abban az esetben fia, Vilmos herceg lesz a király és a kis György herceg kerülne a Vilmos helyére, és lesz a következő az utódlási sorban.

Mi történik, ha Károly király lemond a trónról a tegnapi bejelentés után? 4

András herceg és Harry herceg jelenleg továbbra is benne vannak a trónörökösök sorában a körülöttük zajló viták és botrányok ellenére. Amikor II. Erzsébet 2022 szeptemberében meghalt, az örökösök sorában Károly alatt lévők mind egy hellyel feljebb kerültek az utódlási sorban Vilmossal, az új walesi herceggel együtt, aki most hivatalosan az első számú trónörökös.

Dr. Bob Morris, az UCL Alkotmányügyi Osztályának tiszteletbeli vezető tudományos munkatársa korábban kifejtette, hogy a törvény kimondja, hogy a trón idő előtti átadása bármely uralkodó rossz egészségi állapota okán is szóba jöhet. Akkor fordulhat ilyesmi elő például, ha a király a betegsége miatt cselekvésképtelenné válik, vagyis többé nem tud beszélni vagy mozogni.

Ebben az esetben feladatait a királyi család különböző tagjai látnák el. Károly lett a legidősebb személy, aki király lett a brit történelemben, amikor trónra lépett.

A király daganatos megbetegedését a közelmúltban, jóindulatú prosztata-megnagyobbodása miatt végzett műtétje során fedezték fel – közölte a palota. A szóvivő nem volt azonban hajlandó megerősíteni a rák típusát.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után