Mi az esélye, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból, és mi lenne, ha ez megtörténik 1

George Osborne, brit pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a britek kilépése az Európai Unióból, Nagy-Britannia gazdaságát alapjaiban rengetné meg, de van, aki pont fordítva gondolja. Íme, egy kis véleményütköztetés néhány ismert brit politikus szemszögéből.

3v2pg-1-britain-EU-1-getty

Mr. Osborne azt mondta a BBC-nek, hogy ez a lehető legrosszabb időpont arra, hogy egy ilyen erős ország gazdasági helyzetével hazardírozzunk. Ezzel szemben Michael Howard, korábbi konzervatív vezető azt nyilatkozta, hogy Nagy-Britanniának hinnie kell önmagában, és elindulni a saját útján. Egyre többen vannak azok, akik a kilépést látják a helyes útnak, azonban nagyon sokan nincsenek tisztában azokkal a gazdasági tényezőkkel, amit a kilépés vonna maga után. A másik dolog, hogy bár nem kapott meg minden amit akart, azért a miniszterelnök ért el eredményeket az EU-s tárgyalásokon, és eredetileg a kilépéssel úgy kezdtek el “ijesztgetni”, hogy “ha az EU nem hajlandó néhány dologban módosításokat eszközölni a britek javára”. De ugye ez megtörtént, ha nem is pont úgy, ahogy Cameron akarta.

Mr. Howard szerint az EU idejét múlt, hibás és rosszul működik, és a britek kilépése végre arra sarkallná az Unió vezetőit, hogy kicsit újragondolják az egészet. Erre a miniszterelnök úr szóvivője csak annyit mondott, hogy Mr. Cameron nagyra értékeli és tiszteli Michael Howard-ot, de ebben a kérdésben nem ért vele egyet.

Amint azt már mindenki tudja, június 23-ára lett kitűzve a népszavazás dátuma, amikor Nagy-Britannia lakossága eldönti, hogy maradni akar, vagy kilép az EU-ból.

Lord Howard egyébként korábban, 2003 és 2005 közt a konzervatív párt vezetője, és egyben Mr Osborne és David Cameron politikai szövetségese és mentora is volt. Ő azt állítja, nem a miniszterelnök úr hibája, hogy nem tudott elég jó feltételeket kiharcolni a nemrégiben véget ért EU-s tárgyalásokon, ahol a szigetországnak próbált nagyobb kontrollt kivívni. Arról, hogy a tárgyalások mennyire voltak sikeresek, a vélemények megoszlanak.

Mr. Howard azt nyilatkozta a Radio 4 adásában, hogy az Egyesült Királyság a világ 5. legerősebb gazdaságaként az EU-n kívül is simán megállja a helyét. Szerinte a németek továbbra is akarják majd itt eladni a BMW-ket, és a franciák a boraikat úgyszintén. Ennek tükrében elmondható, hogy ha ki is lépne a szigetország az Unióból, mindkét fél közös érdeke lenne, hogy gyorsan olyan egyezmény szülessen, ami biztosítja a hozzáférést egymás piacaihoz.

Lord Howard szerint kizárt, hogy egy ilyen kereskedelmen alapuló kapcsolat az EU-val, hátrányos helyzetbe sodorná az országot a kilépés után, mint Norvégia vagy Svájc esetében. Nem kell félni az EU-s piachoz való korlátozott hozzáféréstől, és a nyakatekert Uniós jogszabályoktól.

„Norvégiában 5 millióan élnek, ebben az országban pedig 65 millióan. Nem norvég stílusú megegyezés születne az EU-val, hanem brit stílusú. Egy nagyszerű nemzet vagyunk és mindenki akar hozzáférést a piacunkhoz. Nem leszünk kiszolgáltatottak.” – nyilatkozta Mr. Howard.

Mr Osborne, pénzügyminiszter közben nemrégiben, Shanghai-ban azt mondta egy G20-as találkozón, hogy a 2008-as világválság óta most a legnagyobb a bizonytalanság az ország körül, ami nagyon nem tesz jót a gazdaságnak. Az EU-ból való kilépéssel nem lehet csak úgy dobálózni. Ennek köszönhetően ugyanis az utóbbi hetekben, hónapokban hatalmasat zuhant a font árfolyama, ami szintén nem tesz jót a szigetországnak.

„Ez az itt élő emberek munkájáról, és életkörülményeiről szól, amit az én megítélésem szerint alapjaiban rengetne meg egy esetleges kilépés, így minden tőlem telhetőt meg fogok tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg.” – nyilatkozta a brit pénzügyminiszter.       Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után