Új módosításokat vezetett be a brit állam az állampolgárság megszerzésében, amelyeket mindenkinek érdemes tudnia, aki tervezi, hogy megszerzi.

brit allampolgarsag

November 12-én két fontos változtatás is bevezetésre került, így ha brit állampolgárokká akarunk válni, ezeket érdemes átnézni. Az első, hogy mostantól az EU tagállamok állampolgárainak az eddigi feltételek mellett, az igénylés folyamatának megkezdése előtt minimum 1 évig rendelkezniük kell Permanent residence card-dal.

Korábban EU-s állampolgárként elegendő volt 5 évig Nagy-Britanniában tartózkodni az állandó rezidens sztátusz megszerzéséhez, és miután ez megtörtént, 1 év eltelte után lehetett állampolgársági vizsgára jelentkezni. A permanent residence card megszerzése nem volt kötelező, viszont sok esetben gyorsította az állampolgárság igénylésének, megszerzésének ügymenetét.

A lényeg, hogy 5 év eltelte után a státusz alanyi jogon jár, de az extra amit mostantól kérni fognak, az az ezt igazoló dokumentum, a „permanent residence card”, amit ha az 5 év eltelt és a permanens rezidensi státuszra szert tettünk, automatikusan megigényelhetünk. A lényeg, hogy mostantól meg KELL igényelni.

Igénylés

A folyamatot interneten keresztül is meg tudod kezdeni, itt és összesen £65 lesz maga az igénylés, plusz £19.20 a postaköltség. Az igénylésünk beérkezését követően a UK Visas and Immigration nevű hivatal 6 hónapon belül fogja kiküldeni a kártyát, és mi a kártya megszerzését követő 1 év letelte után kezdhetjük csak meg a brit állampolgárrá válásunk procedúráját.

A másik dolog, amiben változás történt, az elfogadható nyelvvizsgákkal kapcsolatos követelmények. Itt találjátok a jelenleg elfogadott vizsgahelyek és tesztek listáját. Az állampolgárság többi feltétele maradt a régi, amelyet a Hunglia hasznos infói közt illetve erre a linkre kattintva szintén megtaláltok.     Forrás