A TfL nemrég bejelentette, hogy az újonnan hadrendbe állított fekete taxik már nem dízel hajtásúak lesznek, hanem elektromosak.

tx5blacktaxi2110a

A legújabb, TX5-ös típusú taxit, ami hat férőhelyes lesz a jelenlegi öt helyett, nemrég mutatták be, a kínai kormányfő angliai látogatása alatt. Az új taxi akkumulátorát a „rendes” üzemanyaggal hajtott motor fogja feltölteni, úgy, hogy amikor az akksi töltöttsége alacsony szintre esik, a jármű átvált a normál dízeles motorra, és amíg az akku feltölt, addig azzal üzemel.

Az új szabályok értelmében az új engedéllyel szolgálatba álló fekete taxik 2018 januárjától már nem szennyezik majd a londoni levegőt, mivel nem belső égésű hanem elektromotor fogja őket hajtani. Azok a taxik, amelyek már most is járják az utakat és csak megújítják rájuk az engedélyt, még maradhatnak egészen addig, amíg ki nem vonják majd őket a forgalomból.

london-taxi-large

A taxisoknak emellett kedvezményeket fognak felajánlani, hogy érdekeltté tegyék őket a kocsijuk idő előtti elektromosra cserélésében. A TfL azt is elárulta, hogy ez változtatás egy nagyobb terv része melynek célja, hogy 2020-ra London belvárosának levegőjét megtisztítva egy ultra alacsony légszennyezettségű zónát hozzanak ott létre.

„A londoni taxisok és „minicab”-esek nagyon fontos szerepet játszanak a londoni levegő minőségének javításában. Éppen ezért kaptak központi szerepet az ultra alacsony emissziós zóna kiépítésének tervében. Tisztában vagyunk vele, hogy az átálláshoz idő kell, ezért adunk némi pénzügyi támogatást a folyamat felgyorsításához. London belvárosában a levegő megtisztítása nagyon nagy kihívás mindannyiunk számára, ezért fontos, hogy mindenki együttműködő legyen, mert csak így érhetünk el sikert 2020-ra.” – nyilatkozta Boris Johnson, London polgármestere.

A TfL vezetőségének célja, hogy 2020-ra kb 9,000 elektromos taxi furikázzon London utcáin. Az új TX5-ös típusú fekete taxit már hibrid hajtásúra építették, hogy megfeleljen a legújabb káros anyag kibocsátással kapcsolatos szabályoknak.

A 300 millió fontos projekt ráadásul 1,000 új munkahelyet is fog teremteni, egy teljesen új modern gyárban, Coventry mellett. Az új autókban továbbá az eggyel több ülőhely mellett nagyobb belső tér, panorámás üvegtető, wifi és elektromos csatlakozó is lesz, hogy tölthessük a telefonunkat vagy laptopunkat.       Forrás: http://www.standard.co.uk/news/transport/

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” colorscheme=”light” hide_cover=”1″ show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”0″ small_header=”1″ hide_cta=”1″ ]   – Itt Like-old oldalunkat