Megjöttek az utolsó bevándorlási adatok a brit népszavazás előtt 1

Megérkeztek a népszavazás előtti utolsó bevándorlást felmérő statisztikai eredmények, amelyek talán döntő hatással lehetnek a júniusi referendum eredményére.

Border_control-large_trans++-2UVHzAXyufUWV-3mHUwOfuOC_v39toXRdTYHulD5AU

A Brexit támogatók az új bevándorlási kimutatások eredményeivel most már határozottabban mutatnak rá arra, hogy az Egyesült Királyság csak akkor tudná ellenőrzése alatt tartani a határait, ha az kilépne az EU-ból. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal felmérései eredményeként kapott számok azt mutatják, hogy a Britanniába történő bevándorlás nettó száma 333,000 –re növekedett az elmúlt évben, amely 2014-ben még csak 200,000 volt.

Ebből 308 ezren azért érkeznek, hogy dolgozzanak, amely 30 ezer fős növekedést mutat tavaly óta, és rekordnak számít eddig. Ezen bevándorlók kevesebb, mint 60%-ának van már munkája, mielőtt megérkezik, 42%-a pedig azután kezd munkát keresni, miután megérkezett az országba. Ez utóbbiak száma jelentősen nőtt a tavalyi 104,000-hez képest.

Boris Johnson szerint, az adatok azt mutatják, hogy Britannia búcsút inthet a számok csökkentésének, ha nem fog véglegesen szakítani Brüsszellel. „Oxford lakosságának megfelelő mennyiségű népességet adunk minden évben az Egyesült Királyság népességéhez, csak az EU-s bevándorlókból” — mondta az adatok nyilvánosságra hozatala után.

„A rendszer kisodródott az irányításunk alól. Nem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani a számokat. Nem tudjuk kontrolálni a feltételeket, amelyek szerint az emberek érkeznek és azt sem, hogy hogyan távolítsuk el azokat, akik visszaélnek a vendégszeretetünkkel.”

„Mindez óriási nyomást gyakorol az iskolákra, kórházakra és a lakhatásra. Ebből az egészből néhány nagyvállalat húz hasznot, akik arra használják a bevándorlást, hogy lent tartsák a béreket.”

Nigel Farage, az Ukip vezetője hozzátette: „A tömeges bevándorlás még mindig reménytelenül irányíthatatlan, és ettől még rosszabb lesz, ha az EU-ban maradunk, annak katasztrofális nyitott határaival.”

Mindezek ellenére, James Brokenshire bevándorlásügyi miniszter figyelmeztetett, hogy az EU elhagyása még nem fogja meghozni azokat a reményeket, amiket a Brexit-pártiak remélnek.

„Az EU-n kívülről és az Eu-ból érkező minimális bevándorlás még ekkor is túl magas marad.”  — mondta.

„Azonban, elkötelezettek maradunk a reformok iránt azért, hogy fenntartható szintre toljuk le a bevándorlást, amely az országunk legjobb érdekeit képviseli. Az EU elhagyása abszolút nem gyógyír, bármit is mondjanak erre mások” — tette hozzá.

London polgármestere, Sadiq Khan, aki a maradás mellett kampányol, azt mondta, hogy az emberek jogosan aggódnak a bevándorlás miatt. „Megpróbálhatjuk kihívni, próbára tenni az emberek félelmeit, vagy játszani velük. Én abban hiszek, ha kihívjuk őket”— mondta. „Meg kell hallanunk, amit az emberek mondanak. Megalapozott aggodalmaik vannak.”

A Downing Street egyik szóvivője hozzátette: „Természetesen, az emberek joggal félnek a bevándorlástól, de a képviselő meglátása világos a tekintetben, hogy ha tönkretesszük a gazdaságunkat és munkahelyeket pusztítunk el az által, hogy megszabadulunk a kiváltságos hozzáférésünktől a világ legnagyobb piacához, az nem válasz”.

„És nem tudjuk, hogy mi történne a bevándorlással, ha elhagynánk az EU-t. Azok, akik a kilépés mellett kampányolnak, azt mondják, hogy csökkentik a bevándorlást, mialatt másoknak pedig azt, hogy megtartják a mozgás szabadságát vagy növelik a vízumjogosultak számát.”

A kitoloncolások rekord száma „annak a jele, hogy tudjuk ellenőrizni a határainkat” — mondta.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint, a bevándorlás nettó számában megfigyelt kis növekedés — amely a Britanniát elhagyók és a Britanniába érkezők számának a különbsége — statisztikailag nem jelentős.

Azonban, a statisztikai megfigyelők szintén kiadtak adatokat, mi szerint 2014-ben az Egyesült Királyság lakosságának 13%-a, vagyis 8.3 millió ember a Királyság területén kívül született. Ez a szám a 2004-ben mért 5.3 millióból nőtte ki magát.

A számok, ezen kívül egy rövid időszakú bevándorlást is mutattak — azokét, akik kevesebb mint egy évre érkeznek az Egyesült Királyság területére. A 2014 júniusát bezáró évben 165,000 rövid távú bevándorló érkezett. A 2013 júniusát bezáró évben ez a szám 122,000 volt.

A Labour Force Survey legújabb foglalkoztatottsági statisztikái azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban élő EU nemzetiségiek becsült foglalkoztatottsági szintje (beleértve a briteket is) 2.1 millió volt 2016 januárja és márciusa között — 224,000-el magasabb, mint tavaly ugyanebben a negyedévben.

Az UKIP képviselő, Stephen Woolfe szerint: „Britannia határtalan az EU részeként. A bevándorlás puszta mérete komoly feszültség alá helyezi a közszolgálatainkat és megosztja a közösségeinket.”

„Olyan bevándorlási politikára van szükségünk, amely megfelel a 21. századi Britanniának — amely kielégíti a gazdaságunk és a társadalmunk igényeit. Hacsak nem szavazunk az EU elhagyása mellett, továbbra is meg lesz kötve a kezünk és semmilyen ellenőrzésünk nem lesz afelett, hogy ki jön be vagy ki megy ki a kikötőinken keresztül.”

A brit nemzetiségű foglalkoztatottak száma 185 ezerről 28.2 millióra nőtt, a nem EU-s nemzetiségbelieké pedig 5 ezerről 1.2 millióra. Az elmúlt egy évben, több mint a fele a foglalkoztatottak számának a növekedésében az idegen nemzetiségűeknek köszönhető.

Glen Wattson, a National Statistician for Population megbízottja azt mondta, hogy a mai kimutatások a hosszú távú bevándorlók nettó számát illetően „nem tér el nagyon a tavaly közzétettektől.”

Úgy tűnik, egyre feszültebb a helyzet a júniusi népszavazás tekintetében. Sajnos, mi csak külső szemlélői lehetünk az eseménynek. A nagy döntésig már csak egy hónap maradt, és ahogy látjuk, mindkét párt a végsőkig kitart és érvel a saját igaza mellett. Ti milyen eredményre tippeltek?   Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára