Tony Blair szerint az Unió vezetői megváltoztathatják a szabad munkaerő-áramlás szabályait annak érdekében, hogy az Egyesült Királyságot az EU-ban tartsák.

A volt miniszterelnök szerint a kilépési folyamat visszafordítását mindig ott kell hagyni lehetőségnek, valamint azt is fejtegette, hogy a lakosság nagy része semmiképp sem szeretné a „hard Brexitet”, vagyis egy kemény, drasztikus kilépést. Blair azt is hozzátette, hogy az emberek akarata változóban van, ahogyan egyre derülnek ki a tárgyalások körüli nehézségek – ezért szerinte itt az ideje egy „rendes párbeszédnek” az ország különböző opcióiról, amibe benne van a Brexittől való visszalépés lehetősége is.

Sőt, szerinte az egyetlen ok, hogy ezt a lehetőséget nem hagyták nyitva az az, hogy a konzervatív párt fél, hogy ha visszakoznának, újra előjönne az országban a sok elnyomott belső feszültség.

Blair 1997 és 2007 között volt miniszterelnök, és nemrégiben elhintette, hogy visszatérne a politikába – pont azért, mert szenvedélyesen foglalkoztatja a Brexit kérdése. A volt munkáspárti miniszterelnök a saját pártjának a „munkahelyek az elsők az egységes piacon kívül” politikáját is bírálja, szerinte több szempontból is nagyon ellentmondásos, és kételkedik abban, hogy ez hozzájárult ahhoz, hogy a kilépéspártiak nyertek a népszavazáson.

„Ha racionálisan figyelembe vennénk az ország összes lehetőségét, abba beletartozik az is, hogy Britannia marad az EU-n belül, aki hajlandó a reformokra, így mindenki jól járna” – írta egy cikkben a Global Change-ben. „Macron győzelme megváltoztatja az európai politika dinamikáját. A reformok egyértelműen Európai napirendjén vannak mostmár. A vezetőik, ahogy én vettem észre, megfontolnák az Egyesült Királyság helyzetének újragondolását. Mindezek ellenére még mindig nem vagyunk hajlandóak ezt a lehetőséget figyelembe venni.”

Blair cikke mellett közzétettek egy felmérést is, amiben a megkérdezett britek 70%-a nem bánná, ha maradnának az Unió részei, és ezzel együtt maradna a szabad munkaerő-áramlás – ha az EU-s reformok lehetővé tennék, hogy ne költözhessen akárki akármikor az országba mondjuk állásajánlat nélkül, és a segélyrendszert is kontrollálhatnák. A megkérdezés szerint a német és a francia szavazók is támogatnának ilyen változásokat.

„Ahogy haladunk előre a Brexit folyamatával, úgy válik egyre világosabbá, hogy micsoda károkat okozhat” – írta Blair.

„Európa tudja, hogy szegényebb, és kevesebb lenne nélkülünk. Mi is tudjuk, hogy a valutánk 12%-ot veszített az értékéből, hogy máris tűnnek el a munkahelyek, és hogy nincs extra 350 millió font, ami az egészségügyhöz jutna azóta. Sőt azt is tudjuk, hogy igenis szükségünk van a bevándorlókra. Ráadásul a kilépés nagyon komplex dolog, és évekig tart. A Brexit a legnagyobb politikai döntés a második világháború óta. Így, hogy nap, mint nap látjuk, mi folyik itt, hogyan is lehetne direkt kizárni a lehetőségét a kompromisszumnak Európa és Britannia között, amivel az országunk maradhatna egy megreformált Európa része?”     Forrás Hirdetőknek: [email protected]