Egy uniós állampolgár egy exkluzív partin konfrontálódott Theresa May miniszterelnökkel – közölte vele, hogy „Engem hamarosan deportálni fognak”.

Az újságíró, Nimrod Kamer kamerázta magát, ahogy odamegy May-hez, hogy készítsen vele egy közös képet a bulin, amit a Spectator magazin rendezett. „Én az útlevelem szerint román állampolgár vagyok. Hamarosan ki fognak toloncolni” – mondta neki ezután. Erre a miniszterelnök annyit válaszolt, hogy „Nem, nem fognak”.

May javaslata szerint mind a 3 millió náluk élő uniós állampolgárnak jelentkeznie kellene azért, hogy megkaphassa a „letelepedett” státuszt, és ezáltal maradhasson az országban. Ezzel kapcsolatba Kamer megjegyezte neki, hogy ez a státusz nem lenne azonos a mostani jogaikkal, amiket a szabad munkaerő-áramlás törvénye véd.

„De nagyon hasonló. Az igazi különbség csak az Európai Bíróság fennhatósági körében van” – védekezett erre May. Az újságíró erre azt mondta, még mindig aggódik, mire a szintén jelenlévő Fraser Nelson – a Spectator főszerkesztője – mondta neki, hogy „nyugi, nem küldenek el sehova”.

May javaslata szerint mindenkinek lenne joga „végtelen ideig maradni”, ugyanúgy, mint jelenleg a nem-uniós állampolgárok, akik már legalább 5 éve laknak az országban. Ennek ellenére a kritikusok szerint ez a terv nagyon összecsapott, Michel Barnier például azt tweetelte róla, hogy „több ambíció és több garancia kell bele”.

A tervek szerint emellett aki nem keres legalább évi 18,600 fontot, az elveszti a jogát arra, hogy behozhassa az országba a házastársát. Ezen kívül azonban még nagyon sok homályos, nem kidolgozott része van a kérdésnek, például az egészségügy és a magánvállalkozások kapcsán.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]