Még keményebb szigorításokat jelent be ma a brit kormány: jön az 5. készültségi szint? 1

Az eddigieknél is szigorúbb Covid-19 korlátozásokat vezet be hamarosan a brit kormány Nagy-Britanniában, amelyeknek nem kizárt, hogy része lesz egy új, 5-ös készültségi szint is a legsúlyosabban érintett területeken Londonban és délen.

Még keményebb szigorításokat jelent be ma a brit kormány: jön az 5. készültségi szint? 3

Boris Johnson a kedd esti ülésen meghallgatta orvosi és tudományos szakértői tanácsát, mielőtt eldöntené, hogy milyen új szigorítások lépjenek életbe, bő egy hét leforgása alatt már harmadjára. Úgy tűnik, hogy Anglia további területei – a középső és északi részeken – kerülhetnek a 4. szint alá a fertőzöttek számának gyors emelkedése miatt.

De az a hír járja, hogy az új, fertőzőbb Covid-variáns gyors elterjedése miatt egyre nő a nyomás a minisztereken, hogy még szigorúbb korlátozásokat vezessenek be a fővárosban és más déli területeken. Akár az is előfordulhat, hogy tilossá válik a lakosságnak az otthonuk elhagyása (kivéve létfontosságú dolgok intézése), a márciusi első hullám során bevezetett intézkedésekhez hasonlóan, de nem valószínű, hogy az intézkedések az 5. készültségi szint elnevezést kapnák.

A parlamentben még mindig folyik a vita többek közt arról, hogy januárban zárva maradjon-e az iskolák egy része, a vírus terjedésének lassítása érdekében, és a mai nap folyamán még nem várható döntés ezügyben. A miniszterelnök többször sem zárta ki egy harmadik nemzeti „lockdown” lehetőségét, amikor arról kérdezték.

“A világjárvány új veszélyes szakaszába lépünk, és határozott, korai, nemzeti intézkedésekre lesz szükségünk ha meg akarjuk előzni egy februári katasztrófa bekövetkezését. A fertőzés valószínűségének 50% -os növekedése azt jelenti, hogy a korábbi korlátozások, amelyek eddig működtek, most nem fognak működni, és így valószínűleg a 4. szintű korlátozások további szigorításaira lesz szükség.” – mondta Hayward professzor.

Az Independent úgy értesült, hogy a miniszterelnök kedden este a Downing Streeten összehívta a Covid-bizottságot egy meetingre, amely az egyes területek készültségi szintjeiről hivatott dönteni. Matt Hancock, az egészségügyi miniszter ezt követően közli majd a döntéseket az alsóházi képviselőkkel, de csak azután, hogy a Brexit kereskedelmi megállapodást várhatóan hatalmas többséggel jóváhagyják.

Kedden az Egyesült Királyság területén több mint 53 000 új koronavírus-esetről számoltak be egy nap leforgása alatt – ez a legmagasabb napi adat az országban a világjárvány kezdete óta. Dr. Susan Hopkins, az angliai közegészségügy vezető orvosi tanácsadója szerint a Covid-19 fertőzések “példátlan mértéke” az egész Egyesült Királyságban “rendkívül nagy aggodalomra ad okot”.         Forrás

Megosztás