Meg fogják hosszabbítani a bevezetett korlátozásokat Nagy-Britanniában 1

Hivatalosan egyelőre nem megerősített források szerint az Omicron Covid-variáns terjedésének megállítására bevezetett rendkívüli intézkedéseket meg fogják hosszabbítani és legalább az új év elejéig ki fogják tolni őket.

Meg fogják hosszabbítani a bevezetett korlátozásokat Nagy-Britanniában 3

A kötelező maszkviselésre vonatkozó szabály az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön legalább január 11-ig megmaradhat, mivel a tudósok még mindig nem tudják pontosan, hogy mennyire veszélyes az új vírustörzs. A miniszterek három hetes határidőt tűztek ki a szabályok felülvizsgálatára, amikor azokat a múlt héten bevezették.

A bevezetett intézkedések jelen állás szerint december 21-én járnának le, de úgy tudni, hogy ez nem lesz elég idő a tudósok számára ahhoz, hogy az Omicron variáns terjedéséről és a betegség lefolyásának súlyosságáról elegendő mennyiségű adatot tudjanak összegyűjteni.

A Daily Mail értesülése szerint valószínűleg érvényben maradnak az egyéb eddig bevezetésre került korlátozások is, beleértve a karanténkötelezettséget azok számára, akik az új variánssal fertőzött személlyel kerültek közvetlen kapcsolatba, valamint az utazási / tesztelési követelményeket, amik ráadásul a napokban módosításra is kerültek, amiről egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz bővebben.

Kiderült nemrégiben az is, hogy az omicron variánssal fertőzöttek több, mint fele Angliában olyan személy, aki be van oltva… sőt a legtöbben közülük már két oltáson is túl vannak.

Boris Johnson, brit miniszterelnök azonban nem kizárt, hogy csak az utolsó pillanatig hoz majd hivatalos döntést a hosszabbítást illetően. A hivatalos bejelentéssel tehát lehet, hogy egészen december 18-ig várni fognak. A kormány abban reménykedik, hogy elkerülheti a még szigorúbb intézkedések bevezetését annak ellenére, hogy az Omicron variánssal fertőzöttek száma tegnap ismét több mint 50%-kal nőtt.

Mr. Johnson egyelőre nem hajlandó a teljes „B-terv”-et bevezetni Nagy-Britanniában, amely magában foglalná az otthonról dolgozásra való felszólítást, és az „oltási útlevelek” szélesebb körben való alkalmazását is.

Egy magát megnevezni nem kívánó Whitehall-i forrás azt mondta a Daily Mailnek: „A B-terv tekintetében továbbra is az az általános vélemény, hogy még nem tartunk ott. A cél az, hogy az embereknek sokkal normálisabb legyen a karácsonya idén, mint amilyen tavaly volt. Ez persze attól is függ, hogy mit mutatnak majd az adatok az új variánsról. De nagyon bizakodóak vagyunk abban a tekintetben, hogy a dolgok a következő pár hétben úgy maradnak, ahogy vannak és nem lesz szigorítás.”

Tegnap egy vezető szakértő azt nyilatkozta, hogy „már most is túl késő” megállítani az új változat terjedését, annak ellenére, hogy szombaton újra kötelezővé tették az utazás előtti teszteket is.

Az Egyesült Királyság lakossága most feszülten várja, hogy kiderüljön, vajon az új, fertőzőbb variáns halálosabb is, vagy sem – bár a Dél-Afrikából származó eddigi bizonyítékok szerint, az Omicron variáns enyhébb lefolyású betegséget okoz.

Mark Woolhouse, a Scientific Pandemic Influenza Group on Modeling (Spi-M) tagja, amely a kormányt látja el tanácsokkal, azt mondta, hogy a bevezetett intézkedések nem eredményeznek „lényeges különbséget”, mivel az új változat már így is „túl gyorsan terjed”.

„Ha az Omicron variáns már itt van az Egyesült Királyságban, és minden jel arra utal, hogy ez így van, és a vírust már egymásnak adogatják át az emberek, akkor ez fogja elindítani a következő hullámot. A külföldről behozott esetek fontosak ugyan, ezeket is fontos persze észlelni, és elkülöníteni minden pozitív esetet, amit találunk, ahogy azt minden más esetben is megtennénk… De azt hiszem, már túl késő ahhoz, hogy lényeges változást tudjunk elérni az Omicron hullám megállításában, már ha lesz ilyen.” – nyilatkozta Mark Woolhouse a BBC-nek.      Forrás