Figyelem, Angliában ismét változtak az utazási / tesztelési szabályok: mik az új változások (összefoglalás) 1

Az Egyesült Királyságba utazókra vonatkozó tesztelési szabályok nagyrészt visszatérnek a hónapokkal ezelőtti állapotokhoz – mondta az egészségügyi miniszter a legutóbbi sajtótájékoztatón.

Figyelem, Angliában ismét változtak az utazási / tesztelési szabályok: mik az új változások (összefoglalás) 3

A légitársaságok, utazási irodák és az iparág többi résztvevője, az utazni vágyókkal együtt emelték fel a hangjukat a legfrissebb változtatások hallatán. Ez a brit kormány legfrissebb 180 fokos fordulata, alig egy jó héttel a PCR tesztek újbóli kötelezővé tétele, és a vörös lista újbóli bevezetése óta. Sajid Javid most ismét bővítette a vörös listát, és megköveteli a Nigériából december 6. hétfőn hajnali 4 óra után hazatérő utazóktól, hogy több ezer font önköltségen menjenek szállodai karanténba.

Tehát mi az ami változott?

Mindössze egy héttel a tesztelésre vonatkozó szabályok szigorítása után a kormány extra Covid-19-ellenőrzéseket vezetett be mindenki számára, aki Írország kivételével bármely külföldi országból utazik az Egyesült Királyságba. Emellett Nigéria is felkerül a vörös listára, amin így összesen már 11 ország szerepel ismét.

Az újabb szigorítások egy következő válaszlépés a kormány részéről az omicron variáns megfékezésére. A szabály minden 12 éves vagy annál idősebb utasra vonatkozik.

Az egészségügyi miniszter a Twitteren ezt írta: „A legfrissebb adatok fényében további lépéseket teszünk az omikron variáns terjedésének lassítására. Hétfőn hajnali 4 órától csak a Nigériából utazó brit és ír állampolgárok és az itt élő lakosok léphetnek be az országba, és karanténba kell vonulniuk egy karanténlétesítménybe.”

„Kedd hajnali 4 órától pedig mindenkinek, aki a vörös listán nem szereplő országokból utazik az Egyesült Királyságba, indulás előtti tesztet kell végeznie, függetlenül az oltottsági állapotától.” Az egészségügyi miniszter ezt követően hozzátette: „A vakcinák továbbra is az első védelmi vonalunk – a legjobb módja annak, hogy megvédjük magunkat és szeretteinket.”

Milyen tesztekre lesz mostantól szükség?

Kedden hajnali 4 órától indulás előtt is tesztet kell csinálniuk az érkezőknek, ami lehet gyorsteszt is, az érkezés utáni PCR teszt mellé. Indulás előtt csináltathatsz PCR tesztet is, de az lassabb és drágább lesz. Az NHS által biztosított tesztek nem használhatók. A hivatalos szabályok szerint: „December 7-én hajnali 4 órától bármikor megcsinálhatjuk a tesztet a járat indulása előtti két nap során.”

Mennyibe fog ez kerülni?

Az indulás előtti tesztek az adott helyen érvényes áraktól függenek – Európában általában 25–30 € (21–25 GBP). Indulás előtt negatív teszteredményről szóló igazolást kell bemutatni. Ezen túlmenően minden öt éven felüli utazónak (Skóciában 11 éves kortól) le kell foglalnia egy érkezés utáni PCR-tesztet, amelynek költsége általában 40-70 GBP.

Mi történik, ha külföldön pozitív lesz a tesztem?

Azonnal értesíteni kell a helyi egészségügyi hatóságot, és követni kell az elkülönítésre vonatkozó utasításait, ami jó eséllyel a te számládat terheli majd. Az utazási cégek általában rugalmasak a foglalások áthelyezése tekintetében azon személyek esetében, akiknek pozitív lesz a tesztje az utazás előtt, és megengedik a halasztást.

Mi van akkor, ha a járaton, amivel jövök, bárkiről kiderül, hogy az omicron variánssal fertőzött?

10 napra karanténba kell helyezned magad.

Mikor változnak újra a szabályok?

Ez December 20-án, hétfőn fog megtörténni a legfrissebb értesülések szerint.      Forrás

Megosztás