Meg akarják változtatni Nagy-Britannia államformáját: sokaknál betelt a pohár 1

A szigetország, vagyis az Egyesült Királyság négy tagországból tevődik össze, amelyek Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. Ezekből tevődik össze a röviden csak UK-nek hívott hely, ahol mi nagy-britanniai magyarok is éldegélünk. Az ország államformája parlamentáris monarchia, melynek élén a mindenkori uralkodó, jelenleg II. Erzsébet királynő áll. Azonban nem biztos, hogy ez mindig így lesz, ugyanis egyre többen adnak hangot a felháborodásuknak és szeretnék, hogy az uralkodó családok ideje lejárjon.

royal-family

Az uralkodó ház ellen kampányolók csoportja egyre bővül és most ismét hangot adtak egyre növekvő elégedetlenségüknek. A helyzet ugyanis az, hogy a királyi családot és az ő költségeiket részben az adófizető állampolgárok pénzéből fedezik. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor részben a mi pénzünkből tartják fönt magukat. Ami a legfrissebb vitát kiváltotta, az az a tény hogy az adófizetők pénzéből a királyi családra szánt összeg közel 70%-kal emelkedik.

Az is kiderült, hogy ez a pénz a királyi család legismertebb rezidenciájának, a Buckingham Palotának a felújítására kell. Az összeg pedig finoman szólva is „szép kis summa”, nem kevesebb, mint 396 millió font. Hogy tudjunk viszonyítani, ez  több, mint 36 ezer minimálbérért teljes munkaidőben dolgozó itt élő ember egész éves fizetése együttvéve.

Azt, hogy a palotát a mi pénzünkből újítsák fel, többek közt a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is jóváhagyták. Ők ketten és a Keeper of the Privy Purse tisztséget viselő személy együtt hivatottak döntést hozni azügyben, hogy az adókból befolyt pénznek mekkora részét kapja meg a királyi család.

Nem is olyan régen egy olyan jelentés látott napvilágot, mely szerint a Buckingham Palota azonnali felújításra szorul, mivel sok szempontból annyira elavult, hogy a tűz vagy épp egy csőtörés már valós veszélynek számítanak, és ha valami ilyesmi bekövetkezne, az felbecsülhetetlen károkat okozhatna. A kampányolók azonban erre az egészre azt reagálták, hogy szégyenletes húzás, és követelték, hogy a királynőnek garantált állami támogatást azonnal vonják vissza.

A kampánycsoport egyik vezetője azt is elmondta, hogy ez ékes példája annak, hogy az uralkodó család mennyire botrányos módon nem tudja beosztani a rendelkezésére álló pénzt. Sok parlamenti képviselő javasolta már, hogy a palotát nyissák meg a kíváncsi turisták számára, és az így befolyt összeget használják fel a felújításra, azonban ezt minden egyes alkalommal elutasították. Olyan is elhangzott, hogy „Ha a királyi család nem képes a saját épületeinek fenntartási költségeit előteremteni, akkor itt az ideje, hogy mi is lemondjunk róluk”.

A források szerint az uralkodó család legutóbb is 334 millió fontjába került az adófizetőknek és ez egyre csak emelkedik. Sokan teljesen fel vannak háborodva és az államforma megváltoztatását szeretnék, míg a kevésbé keményvonalasok azt követelik, hogy a királyi család kiadásai is legyenek teljesen átláthatók, az éves költségvetésük legyen reálisabb és a parlament jóváhagyása kelljen az összeg elfogadásához.

A királynő személyes vagyona a legfrissebb becslések szerint egyébként önmagában eléri a 300 millió fontot. Mindemellett a királyi család birtokában lévő földtulajdon értéke pedig eléri a 7 milliárd fontot is. És mindezek mellé jön még az adófizetők évi többszáz millió fontja.

A palota egyes részei egyébként a hírek szerint a II. világháború óta nem voltak felújítva, így a kábelezéstől, a padlóburkolaton át a vízvezetékrendszerekig elképesztően sok minden vár cserére. Egy független szakértő jelentésében az állt, hogy sürgős munkálatok nélkül a palota komoly veszélyeknek van kitéve. Hogy ezek a veszélyek mennyire valósak, mindenki döntse el maga. A palota ráadásul amellett, hogy ennyi pénzt kérnek a felújítására, nem is olyan rég meghirdette, hogy kertészt keres. Itt találod, hogy milyen összeget hajalndók fizetni a munkáért. Ez volt a másik dolog, ami sok embert felháborított és nagy beszédtéma volt.   Forrás: independent   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után