Másodperceken múlt a katasztrófa egy angliai repülőjárat felszállásakor a bristoli repülőtéren 1

Egy Boeing utasszállító repülőgép kis híján leszaladt a kifutópályáról, miután egy „szoftverhiba” megzavarta a hajtómű teljesítményszabályozóját.

Másodperceken múlt a katasztrófa egy angliai repülőjárat felszállásakor a bristoli repülőtéren 3

A 737-800-as 163 utast és kilenc fős személyzetet szállított, amikor március 4-én felszállt a bristoli repülőtérről, hogy Gran Canaria felé vegye az irányt. A nemrégiben nyilvánosságra hozott hivatalos jelentés szerint kevesebb mint három másodperccel azelőtt hagyta el az aszfaltot, hogy a kifutópálya végéhez ért volna, és „nem elegendő tolóerővel kezdte meg a felszállást”.

Bár a gép és legénysége szerencsére nem ütközött további problémákba, a jelentést készítő Közlekedési Minisztérium (AAIB) légi baleseteket vizsgáló részlege „súlyosnak” minősítette az incidenst. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kellő tolóerővel való felszállás elmulasztása a gép leállását és földre zuhanását okozhatja, bár nem világos, hogy az ebben az esetben alkalmazott tolóerő elég alacsony volt-e ahhoz, hogy a lezuhanásnak nagy legyen a kockázata.

Másodperceken múlt a katasztrófa egy angliai repülőjárat felszállásakor a bristoli repülőtéren 4

A dokumentum állítólag 11 hibát részletez, köztük kettőt, amelyek során a gép számítógépei tévesen kikapcsolták az „automata tolóerőszabályozó” rendszert.

A rendszer megkönnyíti  a pilóták dolgát abban a tekintetben, hogy nem kell manuálisan szabályozniuk az üzemanyag-áramlást azáltal, hogy automatizálja azt egy kiválasztott repülési fázishoz, például felszálláshoz, vagy leszálláshoz.

Felszállás előtt aktiválják, és feltehetően a leszállás végéig bekapcsolva marad, még akkor is, ha az utazás közben néha manuálisan felülbírálják. A jelentés szerint a 737-es automata szabályozórendszere kikapcsolt, amikor a személyzet felszállási módot választott.

Másodperceken múlt a katasztrófa egy angliai repülőjárat felszállásakor a bristoli repülőtéren 5

A tolóerő szintek állítólag körülbelül 9%-kal maradtak el az ajánlott biztonságos szinttől. A pilóták pedig ezt állítólag nem vették észre. A Boeing állítólag elismerte, hogy sokszor történt már hasonló eset, de kitartott amellett az álláspontja mellett, hogy ilyen esetekben „a rendszer későbbi működési ellenőrzései során általában nem találnak hibát”.

Az AIIB szerint a gyártó azt mondta, hogy a repülőgépen és a hasonló problémákkal érintett többi gépen frissíteni kell az automata tolóerőszabályozó rendszereket.

A TUI szóvivője ezt mondta: „Szorosan együttműködtünk a hatóságokkal, hogy minden rendelkezésre álló információt megadjunk nekik. Az AAIB ezen felszállásból származó adatai és tanulságai támogatni fogják az egész légi-közlekedési ágazatot és más légitársaságokat. Utasaink és személyzetünk biztonsága mindig a legfontosabb számunkra.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után