Márciustól megszűnhet az összes Covid-korlátozás Angliában, a kormány új tervei szerint 1

A brit kormány a legfrissebb értesülések szerint már terveket készít arra vonatkozóan, hogy Angliában a fennmaradó pandémiás korlátozásokat fokozatosan megszüntesse akár már márciustól. Boris Johnson jelezte a képviselőtársainak, hogy „kész hagyni, hogy az Egyesült Királyság elkezdjen együtt élni a vírussal”.

Márciustól megszűnhet az összes Covid-korlátozás Angliában, a kormány új tervei szerint 3

Egy szenior parlamenti forrás megerősítette, hogy a brit kormány a pozitív Covid-esetek számára kötelező karantén megszüntetését fontolgatja, mondván, hogy „perverz dolog” lenne ezt az intézkedést hosszú távon megtartani. Helyettesíthető lesz a későbbiekben útmutatással. Az önelszigetelés törvényi előírása, amely akár 10 000 GBP-ig terjedő pénzbírsággal is sújthatja az előírásokat be nem tartókat, egyike azon számos, a Covid miatt bevezetett jogszabálynak, amelyek márciusban lejárnak, és a kormány most azt mérlegeli, hogy szükség lesz-e még ezekre.

Olyan egyéb rendelkezések, amelyek lejárnak vagy megújításra szorulnak még, pl. a cím megadása az NHS test and trace-nek, valamint a háztartás tagjainak felsorolása. A táppénz állami finanszírozásával, a vizsgálatokkal és az egészségügyi dolgozók sürgősségi nyilvántartásával kapcsolatos jogkörök szintén kérdéses pontok maradnak.

A tervek szerint a legtöbb, a B-tervben szereplő Covid-korlátozás megszüntetéséről Angliában, ideértve az otthonról történő munkavégzést és a Covid tanúsítványokat, szintén ezen a héten vagy legkésőbb a jövő hét elején dönt majd a kormány. A miniszterek azonban várhatóan rövid távon még megtartják majd az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a maszk viselését előíró szabályokat.

Egyes tudósok óva intették a kormányt a szabályok enyhítését illetően, mondván, hogy ez növelheti az NHS-re nehezedő nyomást, de mások szerint ez a logikus következő lépés a járványból való kilábalás ütemtervében.

Boris Johnsonra a miniszterelnöksége eddigi legnagyobb nyomása nehezedik a Downing Street-i partik körül kialakult botrány miatt. A hétvégén kiderült az is, hogy a Red Meat hadműveletnek elnevezett stratégiája a dühös képviselők és szavazók megnyugtatására irányuló intézkedések bevezetésén alapulna. Hogy ez mennyire járhat sikerrel, tekintve az elmúlt hetek eseményeit, az meglehetősen kérdéses.

A kormányfő állítólag úgy véli, hogy a járványhelyzet alakulása igazolta azt a döntését, hogy nem vezettek be szigorúbb Covid-korlátozásokat az Omicron variáns okozta hullám közepette. Johnson emellett ezen a héten egy sor ülést hívott össze, hogy megvizsgálja a Covid-adatok alakulását. Egy vezető Whitehall-i forrás szerint fennáll annak a lehetősége, hogy az új tesztelési követelmények “eltorzíthatják” az adatokat, mivel a tünetmentes személyeknek a pozitív gyorsteszt után már nem kell PCR-tesztet is csinálniuk, és sokan nem küldik be maguktól az eredményeiket az NHS-hez.

Két másik forrás szerint a Covid-tanúsítványokra és az otthoni munkavégzésre vonatkozó szabályok „valószínűleg nem maradnak meg” január 26-án túl, de a maszkviselés még egy darabig megmaradhat. A kormány emellett valószínűleg hamarosan megszünteti azt a követelményt is, hogy az utazóknak Covid-tesztet kell végezniük külföldről hazatérve.

Azra Ghani professzor, a londoni Imperial College epidemiológusa a pozitív Covid-teszt utáni karantén jogi követelményének megszüntetésére vonatkozó tervekre vonatkozóan azt mondta, hogy az önelszigetelés továbbra is fontos közegészségügyi válaszlépés. „Az önelszigetelést lehetővé gyorstesztek széles körű elérhetősége kétségtelenül az egyik legerősebb válaszunk a Covid-19 világjárványra. Egy ilyen megközelítés amellett, hogy életeket ment, csökkentené a továbbiakban is az NHS-re nehezedő terheket a téli hónapok folyamán, helyet és erőforrásokat szabadítva fel az egyéb egészségügyi szükségletekre való összpontosításhoz.” – mondta Ghani.

Mr. Johnson szóvivője a következőket mondta: „Az adatok alapján biztató jelek mutatkoznak arra vonatkozóan, hogy országszerte csökken a fertőzések száma. Nyilvánvalóan ezt szeretnénk látni majd a legújabb ONS adatokban is. A kórházi betegfelvételek csökkenésének – vagy legalábbis tetőzésének – jelei is mutatkoznak, amit szintén jó látni, de továbbra is az a helyzet, hogy az NHS-re jelentős nyomás nehezedik – még mindig több mint 16 000 Covid-beteg van a kórházakban csak Anglia területén.” Bárhogy is lesz tehát, a jelek egyre biztatóbbak, és hamarosan újabb enyhítésekre lehet számítani!   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után