„Boris Johnsonnak lehet, hogy mennie kell, ha kiderül, hogy hazudott a képviselőknek” – Raab 1

Boris Johnsonnak minden bizonnyal le kellene mondania, ha bebizonyosodik, hogy hazudott a parlamentnek a „partygate”-botrány kapcsán, nyilatkozta nemrégiben az egyik miniszter.

„Boris Johnsonnak lehet, hogy mennie kell, ha kiderül, hogy hazudott a képviselőknek” – Raab 3

Dominic Raab miniszterelnök-helyettes nem volt hajlandó belebonyolódni abba a „hipotetikus” helyzetbe, hogy mi van akkor, ha a miniszterelnök ilyen helyzetbe került. Azt mondta azonban, hogy a miniszteri kódex értelmében, ha egy miniszter hazudik a Parlament alsóházában, és nem hajlandó kijavítani a valótlanságot, amit mondott, az „általában azzal jár, hogy az illetőnek utána le kell mondania”.

Mr. Raab megjegyzései azután hangzottak el, hogy Boris Johnson volt főtanácsadója, Dominic Cummings azzal vádolta meg a miniszterelnököt, hogy hazudott az alsóháznak a 2020. május 20-i „hozzatok piát magatokkal” címszóval, a miniszterelnöki rezidencia kertjében rendezett összejövetel kapcsán, miközben az egész ország lockdown alatt volt. Cummings úr azt állítja, hogy ő és más szemtanúk hajlandóak eskü alatt vallani, hogy Johnson jóváhagyta a bulit, annak ellenére, hogy legalább két ember figyelmeztette, hogy nem lenne szabad.

Azt állította, hogy ő és egy másik magas rangú tisztviselő figyelmeztette a miniszterelnök magántitkárát, Martin Reynoldst, hogy a mintegy 100 alkalmazott meghívása a„BYOB” bulira szembemegy a koronavírus-járványra vonatkozó szabályokkal. „Valami ilyesmit mondtam a miniszterelnöknek: Martin meghívta az épületet egy italozós partira, erről beszélek, meg kell fékezni ezt az őrültek házát. A miniszterelnök erre csak legyintett” – írta a blogjában a volt főtanácsadó, aki 2020 novemberében távozott a posztjáról.

Raab azonban, „hülyeségnek” minősítette azt az állítást, hogy Johnson úr hazudott volna a parlamentnek. Az igazságügyi miniszter a Times Radio-nak azt mondta: “Nagyon világossá tette az alsóház előtt mindenki számára, hogy azt gondolta, hogy az egy munkamegbeszélés lesz.”

„Ha nem javítja ki magát, és ha az Ön által leírt módon hazudik és szándékosan teszi, és nem teszi helyre a dolgot azonnal, akkor a miniszteri kódex és a parlament szabályzata értelmében általában ez elég ok a lemondáshoz. Határozottan azt állítom, hogy a szabályok okkal vannak. A közhivatalokban dolgozó embereknek a legmagasabb standardoknak kell megfelelniük, és szerintem ez teljesen így van rendjén.” – mondta Raab úr a BBC Radio 4 Today című műsorában, amikor arról kérdezték, hogy mi van ha mégis kiderül, hogy a miniszterelnök hazudott.

Már jó néhány tory parlamenti képviselő nyilvánosan is felszólította Johnsont, hogy mondjon le, és meg nem erősített jelentések szerint körülbelül 30 bizalmatlansági indítványt szorgalmazó levelet küldtek Sir Graham Bradynek, az 1922-es bizottság elnökének. Ötvennégy levélre van szükség ahhoz, hogy szavazást kényszerítsenek ki Johnson leváltása kapcsán. Sok tory képviselő vár Gray jelentésére a lockdown bulik vizsgálata kapcsán, és ennek fényében akarnak majd dönteni arról, hogy csatlakoznak-e a bizalmatlansági indítványt kérvényezők sorához. Ha a Covid-törvények esetleges megsértésére derül fény a jelentésből, a Fővárosi Rendőrségre hatalmas nyomás fog nehezedni, hogy nyomozást indítson az ügyben.

A tisztviselők azt remélik, hogy Ms. Gray jelentése a hét végére elkészülhet. A miniszterelnök szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy Johnson már bocsánatot kért a képviselőháztól, és hogy „azt hitte”, hogy az egy munkahelyi megbeszélés lesz.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után