"Már nem érzem itt otthon magam" - megszólaltak a Brexit miatt elköltöző EU polgárok 1

„Nem érzem többé azt, hogy szívesen látnának itt” – mondja a lengyel származású Lukasz, aki 8 éves kora óta él az Egyesült Királyságban. „Olyan, mintha olyan valaki házában lennél, aki egyértelműen nem akarja, hogy ott legyél – pontosan ilyen érzés.”

"Már nem érzem itt otthon magam" - megszólaltak a Brexit miatt elköltöző EU polgárok 3

A 28 éves férfi egyike azoknak, akik fontolgatják, hogy elhagyják az országot a Brexit miatt. A Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a márciust megelőző egy évben már 122 ezer európai ment el Britanniából, hozzájárulva a nettó migráció megdöbbentő csökkenéséhez. Ez pedig az üzleti szférát is egyre jobban aggasztja – sok értékes munkaerőt veszíthetnek a brit gazdaság kulcsfontosságú szektorai ezáltal. A külföldieket képviselő szervezetek pedig folyamatosan sürgetik a kormányt, hogy végre ígérjenek valami biztosat az uniós állampolgároknak a Brexit utáni időkre vonatkozóan.

Lukasz 8 évesen költözött Londonba édesanyjával, amikor az egy nagyon kedvező álláslehetőséget kapott a városban. Ezután Acton és Greenwich környékén járt  iskolába. Most buszvezető, Angliát látja otthonaként, és sokkal inkább turistának érzi magát akkor, ha hazalátogat Lengyelországba.

"Már nem érzem itt otthon magam" - megszólaltak a Brexit miatt elköltöző EU polgárok 4

„Szeretem, hogy ennyi féle ember és kultúra vesz körül. Senki nem olyan, mint a másik, rengeteg külföldi barátom van. Imádom Nagy-Britanniát.” Azonban a Brexit-népszavazást követő idegengyűlölet-hullám alatt (amikor egy fiatalt meg is késeltek azért, mert lengyelül beszélt), kezdte rosszul érezni magát.

„Valaki azt graffitizte egy lengyel bolt falára, hogy ’MENJ HAZA’. A rasszizmus egyre több helyen előjött, sok ilyen beszélgetést hallottam a buszokon. Anyukámnak is volt egy incidense, amikor a buszon utazott a két éves kislányával, valaki elkezdett vele kiabálni, hogy ’húzzatok haza a rohadt országotokba, vagy megöllek’. Persze lehet, hogy ez a fickó nem volt mentálisan teljesen stabil, és a rendőrség is intézkedett az ügyben, de az elmúlt 20 évben, amíg itt éltünk, sosem történt semmi ilyesmi a családommal.”

Lukasz most úgy érzi, hogy az elmúlt 20 év erőfeszítései a beilleszkedésre „kárba vesztek”, és elkezdett gyűjteni arra, hogy nem sokkal a Brexit előtt elhagyhassa az országot. Hiányoznának neki a barátai, a munkája, és maga a város is, de úgy érzi, Britannia „elkezdte elszigetelni magát”, és hogy „olyan, mintha mindenki elkezdene visszafele haladni, és bezárni az ajtóit”.

Matteo, egy harmincas éveiben járó olasz férfi a Brexit kirobbanásakor döntött úgy, hogy elköltözik Angliából Bulgáriába. „Pedig egyik korábbi otthonom sem hasonlítható Londonhoz. Talán én is és a kollégáim is túl naivak voltunk, és nem hittük, hogy nagy hatással lenne az életünkre ez az egész. De aztán hosszú évek után először úgy éreztük, nem látnak itt szívesen.”

Eva Scheffer, egy holland szociális munkás is a Brexit hatásaitól félve hagyta el az országot, most pedig a barátait félti. „Mikor felajánlottak egy állást a Közel-Keleten, a bizonytalanság a brit jövővel kapcsolatban egyértelműen szerepet játszott a döntésben. A barátaimért is aggódok – az uniós állampolgárok helyzete nagyon homályos, és sokan közülük még nincsenek 5 éve az országban, így főleg nem tudják, mire számíthatnak.”

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, az OSH adatai szerint az elmúlt évben a bevándorlás 51 ezer emberrel kevesebb volt, mint egy évvel korábban, és 33 ezerrel többen hagyták el az országot mindeközben. És bár főként munkaerő-szempontból aggaszt egyre többeket ez a trend, a kormányt csak bátorítja abban, hogy továbbra is haladjon a kitűzött 100 ezer fős cél felé. „Még sok munka van addig, hogy le tudjuk vinni a bevándorlást fenntartható szintre.” – mondta a bevándorlásügyi miniszter.

A 3Million nevű csoport, amely az Angliában élő uniós embereket képviseli azt fűzte hozzá, hogy „nem okoz nagy fejtörést rájönni”, miért megy el ennyi európai. „Mi csak annyit akarunk, hogy legyen egy kis biztosság és stabilitás a jövőnket illetően. A kormánynak muszáj valamilyen megállapodásra jutni az EU-val, ami ezt garantálja. Csak ezután lehetünk kissé nyugodtak a jövőnket illetően Britanniában – az országban, amit mi is ugyanúgy otthonunknak hívunk, és ugyanúgy szeretünk.” – mondta a szervezet alelnöke, Nicolas Hatton.     Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás  Forrás   

Megosztás